Hírek Morzsák György Attila tollából-Sana

György Attila tollából-Sana

Mármost, aki a sors különleges szeszélyéből nem ideiglenes regáti uralom alatt él Erdélyben, fogalma sincs arról mi az, hogy „Sana”, vagy magyarosan „Szána”.

Ez kérem, Szána. Nem joghurt, nem jaurt, nem aludttej, nem tudnám meghatározni, mi, de éppen úgy létezik, mint mi, keletiekként itt a Kárpát-medencében.

Holtbiztos, valahonnan Közép-Ázsiából hoztuk, jól összerázódott a tömlőkben.

Mérget vennék rá, Attila nagykirályunk is nagyjából ezt ivott, többnyire. Állítólag életében egyszer rúgott be, a sokadik esküvőjén, bele is halt.

Egész Balkánon – ami köztudomásúlag csak a Kárpátoktól a bolgár tengerpartig tart- a szána rendkívül népszerű ital-étel.

Felkelsz reggel, egy kicsi gyimesi pityókás házikenyérrel megiszol egy szánát, a körülbelül kétdecis műanyag flakonból, és már mehetsz is. Az igazi merészek még káposztalevet is isznak rá, az ugyan jót tesz a szervezetnek, de legalább három illemhelyet meglátogatsz közben.

Jó, legalább tisztít.

A szána, emberileg és orvosilag (a kettő nem ugyanaz!) átgondolva, legalább olyan jó az emberi szervezetnek, mint a kovászos uborka. Holott ég és föld, de hát mindkettő bontja az alkoholt, a szána még táplál is.

Egyfajta erjesztett tej, egyszer majd kivallatok egy csíkszépvízi, gyimesi vagy dánfalvi embert a receptről, mert ezt úgy őrzik, mint az aztékok az Aranyváros létét.

Csak ez létezik.

Ott van, olcsó, finom, elképesztő dolgokat művel a bélflórádban (brrrr), de nagyon jó.

Sörrel soha nem, ha mégis, sötét, barna nadrágban közlekedj, és szellentés eszedbe se jusson.

De kitűnő például túrós puliszkához, csirkepaprikáshoz, káposztaleveshez, sok máshoz: a legjobb azonban reggel a hűtőből kivéve majdnem egy szuszra meginni.

Új ember leszel tőle.

Ja, hogy az új ember is olyan? Az már a te hibád.

Iskolás korunkban, amikor még a hősidőkben nem volt államilag adott tízórai, a kicsi zsebpénzünkből rendszerint szánát és egy gyönyörű kiflit vettünk nagyszünetben.

Az nagyon fontos volt, hogy a kifli két ropogós végét azonnal meg kellett nyalni, hogy a mohó osztálytársaknak el menjen a kedve letörni, és elrabolni, majd egy szána mellett megetted, és tényleg, elég is volt ez ahhoz, hogy elviseld a fizika-órát, meg otthon a salátalevest is.

Mai napig, éjszakánként felriadok, rémülten, ha nincs a hűtőmben egy szána.

De általában van.

Kár, hogy most éppen sört ittam, mert nagyon megkívántam.

György Attila József Attila-díjas író

Forrás: Facebook