Hírek Morzsák György Attila tollából-Rókagomba

György Attila tollából-Rókagomba

Ez is valószínűleg úgy keletkezhetett, hogy vagy a róka lett gombás, vagy a gomba rókázott. De a neve megmaradt, és szép, olyan dallamos, szépen lehet dorombolni vele: róóókagooombaa….

Mennyivel jobban, és szebben hangzik ez, mint a nyers latinban a Cantharellus cibarius… Na ugye?

Most éppen szezonja van. Előfordulási helyei amatőrök szerint a bükkös-tölgyes hegyoldalak, nyirkosabb erdőtáji tisztások.

Mondom, ez a kezdők szerint, mert a profik azonnal megveszik a kisebbségi, indoeurópai asszonyságoktól, meglepően kevés pénzért, ezért azok cserében megharcolnak a pásztorkutyákkal és a közbirtokossági őrökkel, neked egy dolgod marad, hazavinni, és elkészíteni.

Mármost a rókagombát sokféleképpen elkészíthetni. Feleségem például a petrezselyemmel megbolondított rókagombatokányra esküszik, ez puliszkával és nokedlivel isteni. De rizzsel is lehet enni, bár erre ferde szemmel nézünk.

Amúgy származását tekintve, mert erre mi mindig odafigyeltünk, akárhogy kutakodtam utána, kénytelen vagyok egyfajta hungarikumként tekinteni rá, gondolhattam volna a névről, szerintem már Aba Sámuel is ezt evett, jelen pillanatban az internet szerint legismertebb származási helye Aggtelek, na tessék, ezt nevezem jó marketingnek.

De vissza a konyhára. Jelen pillanatban az asszony rókagombás pitét készít, ebbe most nem megyek bele, de egészen bizonyos, rendkívül finom lesz.

A rókagombát egyébiránt lehet szárítva, porítva, főzve enni, sőt, a gasztronómia egyik csúcsremeke a savanyított, eltett rókagomba, azt télen, zimankós, csikorgó havas estéken elévenni a disznótoros mellé, na, ott kezdődik az élet, a kínai császár álla csak úgy koppan.

Tojásrántottában, na az az igazi!

De lehet enni Sztroganov módra, vagy serpenyőben sütve, tejszínes levesben, vagy ha erősen szegény, vidéki emberek vagyunk, akkor szarvasgerinccel is finom.

Állítólag nyúlpaprikással, valamint vaddisznópörkölttel is finom, mondom, mi csak azt esszük errefelé, amit a természet ád.

Ha feltétlen kalandra vágyunk, akkor tényleg menjünk ki a Piricskére, a Hargitára, vagy a Gyimesekbe, ott szedhetünk rengeteg rókagombát, egy gond van, hogy esetleg a medve szed le minket, de hát ez amolyan járulékos veszteség.

Szerintem a róka és a medve rég megosztoztak a tulajdonjogon, mi csak lopjuk tőlük.

De hát megéri a kockázatot, persze legjobb az, amikor Sz. barátod készen odahozza neked az egészet, az asszony pedig elkészíti otthon, és valami mennyei illatok, és ízek keletkeznek.

Nagy kár, hogy én soha az életben nem voltam ezt hajlandó megenni, és nem is fogom, mert na, magamfajta gyanakvó gyimesi ember a gombától erősen tartózkodik.

Pedig ha valahol van gomba, ott aztán van. Még az erdőben, hegyen-völgyön is.

Éljen a róka, meg a gomba, legyen étked rókagomba!

Én kérek egy cigánypecsenyét.

György Attila József Attila-díjas író

Forrás: Facebook