Hírek Morzsák György Attila tollából-Paradicsom

György Attila tollából-Paradicsom

Kezdetben vala az őskáosz, az ősleves, meg a fizikusok. Egyikben sem telt nagy örömünk, olyannyira nem, hogy egyszer csak, pármilliárd év után csak megelégelte a Nagy Lélek ezt az áldatlan állapotot.

És leszáll vala, és mondá, legyen fény és setétség. Legyen víz és föld, tűz és levegő, legyen elég ebből a trutymóból. És legyen még szőrös fejű mókus, legyen cékla, legyen túrós puliszka, pityóka, hogy a székelyeknek is jusson, legyen még csüngőhasú malac, legyen medve, legyen… na, sok minden eszébe jutott, mert volt ideje gondolkodni.

A végén azt mondta, legyen Ember is, az pedig legyen férfi és nő, és ez így lőn, a brüsszeli és skandináv politikusok legnagyobb bánatára.

És látá, hogy mindez jó.

De hogy azért annyira jó ne legyen, hirtelen még kitalált néhány dolgot, például a dohányt, az alkoholt és az Európai Bizottságot.

Aztán mégis megesett a szíve az embereken, akik akkoriban még a kardfogú tigrissel futottak versenyt a túlélésért.

És „odutta vola nekik paradicsumot házoá.”

Hát, ott lakni nem igazán szoktunk. De a paradicsomot jól megismertük, amióta egy kóbor kalandor elhozta nekünk a világ másik végéről, amit ő Indiának hitt.

És a paradicsom azóta is maga a Paradicsom minden jól teremtett embernek.

Nyilván, a legjobb természetes állapotában, és erről leginkább a bolgár kertészek tudnának mesélni. Nem csak mesélnek, kínálnak is vele. De azért a homoródmenti székelyek sem piskóták e tekintetben, s úgy egyáltalán, minden paradicsom isteni, amit nem a szupermarketben veszel.

Aztán a paradicsomlé, aztán a paradicsomszósz, meg a zöldparadicsom, ami szépen beérik, vagy éppen savanyúságnak elteszed, még a ketchup is jó, ami igazán megérdemelne egy rendesebb elnevezést.

A gazpacho meg a rendes pizza olyan lenne paradicsom nélkül, mint José Luis Torrente az Atletico nélkül.

A bládimériről, paradicsomos vodkáról, kicsi tabascóval, már szólni sem merek.

Ma, egy helyi kisüzletben járva, hirtelen paradicsomokat láttam meg, szép, nem fényezett, szabálytalan, helyenként megrepedt, csücskös paradicsomokat. Ez az igazi, ezt tudni illik, ennek íze van, illata van, ez még valódi, ezt még nem törték be, ennek nem szabták meg színe-formáját, olyan, amilyennek a Jóisten és valaki más teremtette.

És boldogan morogva vásároltam belőle, és most gyönyörködök, mielőtt megenném. Némelyiknek egészen csintalan formája van.

De hát ezért Paradicsom.

György Attila József Attila-díjas író

Forrás: Facebook