Hírek Morzsák György Attila tollából – Pacal. Leves.

György Attila tollából – Pacal. Leves.

Hát, ha valamit világéletemben utáltam, az a pacal. Értem én, értem, mint a zsidó rabbi, csak megmagyarázni nem tudom, vagy fordítva, a lényeg az, nekem a pacal olyan, mint Petőfinek a kukorica-gölődin.

Szívből utálom.

Én készségesen elhiszem, léteznek emberek, például a saját fajtám, akik ezt még pörköltként is képesek megenni, vannak vidékek, ahol még aggyal is vegyítik, nem vagyok én egy prűd lény, de ez már sok.

Sokk.

Azért valaminek a gyomrát megenni, csak azért, hogy a mi gyomrunknak jó legyen… hát ez minimum erkölcstelen gesztus. Jó, jó, tudom, evolúció.

Jó, elismerem, hogy nagy találmány, rendkívül népszerű.

És finom is.

Egyszer megkóstoltam.

Na jó, még egyszer. Gondosan kiválogattam belőle a pacalt, csak a levét ettem meg, tejföllel, és csípős parikával, ahogyan illik, nem is hiszem, lenne ember, aki ezt másként meg tudná enni.

Ízlett.

Aztán egyszer Kati, aki a sors ajándéka számunkra, az Öt Kutyában, séfasszonyként, egyébiránt Ő az, akitől soha ne utasíts vissza semmit, neki van igaza, ami jó, az jó.

Hogy mi a jó, azt Ő mondja meg.

Bementem az étterembe, és kértem egy pacallevest, de pacal nélkül. Elég nagyot nézett a pincér, de hát, Istenem, hülyék mindenhol akadnak, gondolta.

És kihozta, csípőssel, tejföllel.

Aztán sokáig visszajártam.

És egyszer jött Kati, s a maga közvetlen módján megkérdezte: ha már nem szereted a pacalt, miért nem eszel radóci csorbát?

Hát, nekem ez olyan volt, mint tizedikben a pithagorász-tétel, tehát sunyin, alázatosan hallgattam, majd megkérdeztem, mi az?

– Az, kérem szépen, egyféle pacalleves, csak éppen pacal helyett csirkemell van benne.

A mennyország előszobája volt, de persze, Szent Péter helyett a csípőssel és tejföllel.

Idő múltán, voltam Radócon, ami Bukovinában egy kisváros, és nyilván radóci csorbát kértem. Azt is hoztak. Majdnem olyan finom volt, mint a Katié. Teljesen meg voltam elégedve.

A pacalt azóta is, még a vásárlócsarnokban is széles ívben elkerülöm. De az a pacalleves, amiben nincsen pacal… Mennyei.

Egészségünkre!

György Attila József Attila-díjas író

Forrás; Facebook