Hírek Morzsák György Attila tollából-Öt Kutya

György Attila tollából-Öt Kutya

Szóval

Sokfele jár az ember, és hát, ha a szeme már annyira kinyílott, mint egy hathetes macskáé, akkor már sokat is lát.

Ha még az ízlése is rendben, szaglása is, nem beteg ember, akkor be-betér egy rendesebb étterembe.

Ebből, Istennek hála, sok van Nagy-Magyarországon, ha mindegyikben megállnánk, (csak a jobb helyeken!), akkor is kellene újabb ezeregyszáz év.

De időnk van.

Ezért, példának okáért, érdemes megállni Csíxentszeredán, és betérni az Öt Kutyába.

Már a neve telitalálat, ezt ki is kell fejteni.

Azt ugye, tudjuk, Csíkszereda sok dologról híres és hírhedt, de a jégkorong, a hoki, itt nem sport, ez itt vallás, hitvallás.

Mármost a szeredai hokicsapat, a Sportklub, ami köztudomásúan héroszok, és gigászok, és félistenek vidám csapata, az meghatározó jegye a Székelyföldnek.

Nem is olyan régen, a csíki jégkorong-pálya közvetlen közelében állt az Öt Kutya nevű étterem, és kultúrintézmény.

Az úgy volt, hogy Ottó barátunk, országos bajnok, dicső kapusként kiérdemelte a Kutya nevet, mert hősiesen védte a ketrecet.

Aztán elvette feleségül Katit, akiből ezek után nyilván Kutya felesége lett, és főnöke, és egyáltalán.

Aztán semmi perc alatt három remek fiúgyermek született, mindannyian ismert jégkorongozók, hát így lett meg az öt kutya.

És ebből egy étterem.

Ez volt az a hely, ahol a hoki meccsek harmadai között leszaladt az a párezer szurkoló, és a tizenöt perces szünetben gyorsan megivott három sört mindenki, a megfelelő pálinkák kíséretével, olyan is akadt, aki négy perc alatt befalt egy kárpáti borzoska nevű ételt, ami igen kiadós, vannak olyan törzsek a világon, amelyek egy hónapig elélnének kalóriatartalmából, de ezt a Kutyában erősen finomra csinálták.

És nem kákabélűeknek való.

A Kutyában már sok minden történt, ahogyan Rejtő mondaná, ez egy elegáns hely, itt már orvost is műtöttek (persze, bicskával), de rúgtak ki páros lábbal rocksztárt, és egyáltalán ide csak rendkívül dekoratív lányok, és erős emberek, jégkorongozók és kiszolgált sportolók jártak, meg néhány magamfajta léhűtő.

A múlt időért most bocsánat, mert az Öt Kutya, hála a Fennvalónak, továbbra is él. Virul.

Ugyanúgy megmaradt, talán jobb is, csak messzebb van a csarnoktól, egy szünet már nem elég oda-vissza a három sörre.

De a konyhájuk isteni.

Katitól ugyanúgy félünk, Ottó a szelíd mackó mosolyával kedvesen fogad, néha pálinkát is ad, és erős, edzett emberek köszönnek a szomszéd asztaltól, lehet, éppen egy KHL-es jégkorongozó, lehet egy rókaképű biztosítási ügynök: egy vérből valók vagyunk.

Bíró Ottó, György Attila( középen ), Bíró Katalin

És megeszed azt a gyönyörűséges káposztalélevest, amit csak itt készítenek így, ha éppen a sors jó kedvében találja a „kutyákat”, akkor kocsonya is van, és végre, murötura, ami olyan, amilyennek lennie kell.

Persze, csülköt is ehetsz, meg töltött káposztát, és ha nem etted meg, mert nem etted meg, akkor Kati egészen ferde szemmel néz rád.

Ha meg kellene fogalmazni tíz kifejezésben a Haza fogalmát, az Öt Kutya mindenképpen benne lenne.

Fotók György Attila facebook oldaláról

Forrás: Facebook