Hírek Morzsák György Attila tollából-Maszlina

György Attila tollából-Maszlina

Igen, igen, maszlina. Csak semmi olajbogyó, és olíva, és mindenféle becézgetések, meg finomkodás, ennek ez a neve, és kész, minden rendes balkáni és főleg ión, dór, akháj nemzet így ismerte, punktum.

A világ egyik legnagyobb ajándéka számunkra, (úgy vélem, már Zeusz is ajándékba kapta valakitől), a korinthoszi oszlopfők mellett a civilizáció jelképe lehetne.

Az is. Csak ez finomabb, laktatóbb, egészségesebb.

Mi annak idején rendesen hozzászoktunk a napraforgó-olajhoz, használtuk is szorgalmason, mai napig élek vele, azt is szeretjük nagyon. De a maszlina-olaj, na, az az.

Tény, hogy azért tükörtojást ne süss benne, s egyáltalán. A maszlinaolaj érzékeny, nőies, finom, ízt, tartalmat ad, és meg van a maga méltósága. Főként a zöldeket szereti, mármint a növényben, mert emberben az utálatos.

Voltak idők, és civilizációk, igaz, röviden, csak párezer évig, amíg az alapétel csak a maszlinaolaj volt kenyérrel, meg borral. Ez bőven elég az élethez.

Gondoljátok, amikor valakit felkentek papnak, vagy prófétának, vagy császárnak, vagy akárminek, mirrhát és akármit használtak?

Nem. Maszlinaolaj volt.

Ha egyszer egy időkapszulát küldhetnék idegen világoknak, fajoknak a világban, biztos, benne lenne a maszlina. A leveleivel együtt.

Az olajág mindenkor a béke, és a jószándék jelképe volt.

Én konkrétan nem tudok jól aludni, ha otthon nincsen legalább háromféle maszlinám, kedvencem a kalamata, ami egy görög kisváros nevét viseli.

Ritkán, de néha vagyok a mennyországba, ilyen volt például Valencia, és ott is Európa egyik legnagyobb élelmiszerpiaca, vására. És ott körülbelül negyven pult, csupán maszlinával.

Azt hittem, na, most vége, meghaltam, és elnyertem minden jutalmamat. Volt ott ezerféle maszlina, vörös, fekete, zöld, kék, sárga, piros, saját levében, olajban, szárazon, sós vízben, borban(!!!) áztatva, egyszerűen nem tudtam, mit kezdeni az élménnyel.

Aztán egy igen kedves spanyol hölgy összeállított nekem egy műanyag sösröspohárban úgy egy félkilónyi koktélt, mindenféle maszlinából tett bele. Kaptam mellé egy fogpiszkálót, s azzal ellegettem.

Ha volt nagy gasztronómiai élményem, ez volt az.

Most megyek, és kirámolom a hűtőből maszlináimat, s egy kis sör meg pálinka mellett jól elleszek vele.

Istenek ajándéka.

Egészségünkre!

György Attila József Attila-díjas író

Forrás: Facebbok