Hírek Morzsák György Attila tollából-Kuvik

György Attila tollából-Kuvik

Kurva egy bagoly, az biztos. Kicsike, sunyi, aljas, de egész éjszaka úgy rikoltoz, Eurázsiában mindenhol, de különösen az én ablakom felett, hogy az már csuda.

Iúúúú, íúúú, íúúúú, íúúú…

És ezt még vagy nyolcvankétezerszer. Ugye, hogy idegesítő, még olvasni is?

Hát még hallani.

Este, szürkületkor rázendít. Hajnalig abba nem hagyja, nem értem, hogy nem reked be, nem döglik meg, nem fordul le a fáról ez a nyolcvan dekás madár.

Tévedés ne essék, mint mindenki, én is szeretem a mindenféle bubo bubokat.

Nem merem nem szeretni. Egy egy olyan állat, amelynek a szeme nagyobb, mint az agya, és a fejét abnormálisan, száznyolcvan fokban képes elfordítani, hát ez majdnem olyan profi, mint egy átlagos székely feleség. (Ezzel nekem ennyi.)

Állítólag profi vadász. Kételkednék benne, de mivel mégis, makacsul él, fenn marad, és bizonyosan nem müzlit eszik reggelire: el kell hinnem, jó, ragadozó.

De a kuvik, amit népies nevén nemes egyszerűséggel halálmadárnak neveznek, mert ha valahol kuvikol, akkor neked annyi…

A jó édes baglyanyját, nekem ne kuvikoljon, mert előbb-utóbb veszek egy légpuskát.

És utána főbe lövöm magam vele, mert a bagolyt még sem lövöm le, védett dög, szép nagy szemei vannak, de úgy ordít egész éjszaka, mint egy letartóztatott bűnöző.

Értem én, hogy most éppen párzási időszak van, de ez két hete hívja a párját, aki nem, és nem jön, hogy hol a jó anyjába kóborol, na, annak sem lennék a helyében, amikor hazamegy.

Ugyanis, láss csodát: a kuvik monogám. Egy életre választ párt, mint a pingvinek vagy a székelyek. (Rendben, elismerem, a székelyek kinőtték a kuvikságot, most már az uhubagoly szintjén vannak.)

De ez a nagy szemű, tollas, szemrevaló szárnyas akármi, még mindig ordít kinn.

Iúúúú, íúúú, íúúúú, íúúú…

A macskáim idegbetegek lettek. Ha megtehetnék, és megfoghatnák (persze, erre semmi esélyük nincs, könyebb lett volna egy vakondoknak elfogni Osama Bin-Ladent), nos, hát, a kuviknak nagyon quick lenne a végzete.

De hát ez van. Elviseltünk mi sok mindent, világháborúkat, forradalmakat, országvesztést, országszerzést, lendvaiildikót, és még sorolhatnám.

Ezért úgy döntöttem, hadd kuvikkoljon.

Amúgy sem írt ki erről népszavazást senki, erős a gyanúm, ebből egyszer román miniszterelnök lesz.

Iúúúú, íúúú, íúúúú, íúúú…

Na jó. Vagy talál magának egy kuvikcsajt, vagy én egy parittyát.

György Attila József Attila-díjas író

Forrás: Facebook