Hírek Morzsák György Attila tollából-Kapszaicin és a csípős paprika

György Attila tollából-Kapszaicin és a csípős paprika

„Színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag.” Ezt írja róla a Wikipédia. Hát, tiszteltetem, aki ezt képes volt leírni, az életében nem evett csípős paprikát.

Mármost én tényleg imádom a csípős paprikát, elég sok, néha rendkívül ellenséges találkozásaim voltak vele, de azért a barátság töretlen.

Jelen pillanatban, a nejem legnagyobb bosszúságára is rengetegféle ilyen haragos herkentyű van eltéve, olajban, ecetben, sós vízben, egymagában.

Még olyanra is vetemedtem, pálinkában tettem el, jóféle szilágyságiban, na, azt ellenségeimnek tartogatom.

A csípős paprika erősségét, csípősségét ebben a bizonyos, rendkívül hülye nevű kapszaicinben mérik, elvileg ez azt jelentené, hány gramm kell ahhoz, hogy ezer liter vízben feloldódjon, anélkül, hogy csípne.

Ez úgy hülyeség, ahogy van.

Egyrészt mindenkinek más az ízérzékelése, másrészt, ha beleöntünk a bostoni öbölbe húszezer tonna csípős paprikát, akkor egy nagy halászlé lesz az egész óceánból?

Hát nem.

Emlékszem, Sepsiszentgyörgyön voltam, városnapokon. Jön Kopacz barátom, hozott magával valami tégelyt, és olyan rendes háromszéki rókamosollyal azt mondta: na ezt kóstold meg.

Aztán futottam vagy három kört a Tamási Áron színház körül, megkerültem a Székely Mikó Kollégiumot, azt hiszem, a Mikes Kelemen sulinál is jártam, közben könnyeztem, nyíttam, ríttam, fuldokoltam, és egyáltalán, minden testnedvem eleredt.

Én idióta, bátran és huszárosan megkóstoltam az előttem tetszelgő flekken mellé.

Kiderült, amit én megkóstoltam, az a Carolina Reaper és Moruga Scorpion keveréke, amit a Sárréti Chilifarm csinál (reklám helye), hát én konkrétan megbolondultam tőle.

De utána milyen jó volt…

Adrenalin ezerrel, szét tudtam volna szedni Chuck Norrist is. Na jó, őt nem, de erősen formában voltam. Kellett inni egy kicsi kávétejszínt rá, hogy ismét emberformám legyen, de megérte.

Jut eszembe, ha tüntetésre mentek, egészen kicsit erőszakosan, és a szimpatikus egyenruhások lefújnak paprikasprével, akkor gyorsan tejet kell önteni a pofátokra, meg a szátokba. Csak ez használ, ez véd.

Amúgy meg nekünk kétmillió egység kapszaicin meg sem kottyan.

Egészségünkre!

György Attila József Attila_díjas író

Forrás: Facebook