Hírek Morzsák György Attila tollából-Hemendex

György Attila tollából-Hemendex

Akkor most végy egy tyúkot, és végy egy disznót. Valamikor a fejedelmi udvarban, mielőtt még az erdélyi fejedelem lengyel király lett volna, ilyeneket csináltak, hogy vettek egy hízott ökröt, abba beletettek egy disznót, abba egy báránykát, abba egy libát, abba egy csirkét, abba egy tojást, s aztán csak Manitou tudja, ez hogy lett készen, mi lett belőle, de valahogy meglett, mert meg kellett lennie, ha a nagyságos Báthori fejedelem meg akarta vendégelni ivó- és harcos cimboráit.

Ha nem sikerült, a kukták meg a szakács kerültek nyársra.

Tehát sikerült.

Az idő múlott, mert annak meg ez a dolga. Manapságra leegyszerűsődött a recept.

Tehát elmész a bótba, lehetőleg valamelyik helyi termelőhöz, amelyik ugyanúgy lengyel disznókból dolgozik, mint a multik, de hát, kicsire nem adunk, a lengyel disznó ugyanúgy a visegrádi négyek tagja, semmi bajom vele.

Vásárolsz jó húsos oldalast, a művelt székely szerint kosztica, de választékosabbak nevezhetik császárszalonnának is.

Hazamész vele, boldogan, az oldalborda (nem az, amelyiket az üzletben, hanem amelyiket az oltár előtt vettél el), morog és felveszi csípőre tett kézzel a korondi korsó-alakzatot, de Te már edzett vagy, nem érdekel, hogy tele a hűtő, az érdekelne, ha ne lenne tele.

És leszelsz néhány nagyon vékony szeletet a Gábor Gábortól vásárolt, kamionról leesett teflonkések egyikével, majd odateszed pirulni szépen, legyen mosolygós, ropogós, kívánatos, mint egy majdnem szűzleány. De csak majdnem.

Ez a disznyó része a dolognak. Akkor rájössz, nincs tojásod,
felhívod egy ismerősöd ismerőse barátjának üzlettársát, és rendelsz tőle tojást. Egy félórán belül ott van, addig minimális tűzön a forró lapon tartod a sonkás szalonnát, mert ha állni kell, akkor állni kell.

Persze, épp úgy nem áll helyt, mint az olaszok Etiópiában, de itt a németek helyett megérkezik a tojás.

Addigra kiszeded a szalonnákokat, tányérra teszed, kicsi saját zsírral, lefödöd, egyrészt mert nem kéne teljesen kihűljön, másrészt, csak annyira, hogy ropogós maradjon, és nekiállsz a tükörtojásnak.

Aki azt hiszi, ez már kismiska, na, az soha nem csinált rendes tükörtojást.

A rendes tükörtojást olyan óvatosan kell kezelni, mint egy Anjou-herceget.

Szeretettel és szigorral. A forró szalonnazsírba beleengeded, nagyon gyorsan szórsz rá kevés borsot, sót, vöröspaprikát, és vigyázol, oda ne süljön.

Erre van kb. egy perced, közben rájössz, ebből a feleséged úgysem eszik.

Gyorsan felhívom hát Sziszó barátomat.

Mire tálalok, szép, remegős sárgájával, enyhén pirult oldalú fehérjével, a sonkás szalonna mellé, már csengetnek is az ajtón.

Timur macska már nyávog, de két pohárka ott a hemendex mellett, mindig kerül belé valami.

És egy jó kis uborka-paradicsom saláta.

Még hogy ham and eggs?!

Na, ne vicceljetek. Ez az igazi.

Utána nézünk egy kicsi Kusturicát, vagy Segurát. Vagy Tarantinót.

Hemendex.

Egészségünkre!

György Attila József Attila-díjas író

Forrás: Facebook