Hírek Morzsák György Attila tollából – December 1

György Attila tollából – December 1

December elseje.

Ünnepelnek „barátaink” a regáti, Óromániai románok, mert december elsején állítólag egy nagy nemzetgyűlés keretében kimondták Erdély egyesülését Romániával.

Ez annyira igaz, amennyire én szuahéli törzsfőnök vagyok. Kicsit odébb volt az, amikor egy békediktátum orgazdák kezére juttatta Tündérországot.

Most ülök, Csíkszeredában, a Petőfi Kávéházban, és nézem, a szép, kék-sárga nadrágban sétáló katonazenekari tagokat, elvannak ők, alig várják, vége legyen, mínusz hat fok odakinn.

Egy kis ortodox mise, néhány hazaffias buzdító szöveg, lényegesen több a felvonuló katona, mint a vacogó közönség.

Majd elmennek, és megeszik a paszulyfőzeléket sült kolbásszal, mert bármilyen hihetetlen, ez itt nemzeti étel, nemzeti ünnepnapokon. És isznak mellé egy igazi csíki sört.

Egészségükre.

Ezen jókat mosolygunk.

Sértés nélkül.

Megértem: nekik ünnep.

De kinek is? Nekünk, magyaroknak, biztosan nem.

Az erdélyi románok már rég megbánták, mint a kutya, melyik kilencet kölykezett. A délrománoknak fogalma sincs, mi történt akkor, hogyan, és miért, Bukovina, Bánság mai napig büszkén tartja, hogy a Monarchia része volt.

De ezek itt ünnepelnek.

Mondjuk, minden okuk megvan rá.

December elseje tényleg nagy nap, rengeteg okunk van ünnepelni.

Ott van például: AIDS-elleni világnap. Na, csak vigyázni az Egyesüléssel.

Aztán csomó névnap, csupa kedves ismerős neve, ugye: Elza, Arnó, Arnold, Arnót, Bianka, Blanka, Blondina, Bonita, Ében, Ede, Elígiusz, Enid, Erzsébet, Natali, Natália, Natasa, Noella, Oszkár, Uros.Ja, 1918-ban, ezen a napon Izland kikiáltja függetlenségét Dániától.

A Montgolfier-fivérek felszállnak egy léghajón, megalakul a Terézkörúti Színpad, elkezdődik a Magyar Rádió műsorsugárzása, Angola az ENSZ tagja lesz, John Lennon és Yoko Ono megjelenteti nagylemezét, és Gorbacsov II. János Pál pápával találkozik.

Közben ezen a napon született:VI. Lajos francúz király, Marie Tussaud (ugye, a panoptikum), Lobacsevszkij, Vörösmarty Mihály(!), Zsukov marsall, és Pablo Escobar drogbáró.

Meg még néhány millió ember.

Minden okunk meg van ünnepelni.

Boldog december elsejét!

Forrás: Facebook