Hírek Morzsák György Attila tollából-Czigánypecsenye 2.0

György Attila tollából-Czigánypecsenye 2.0

Czigánypecsenye,(polkorrekt nevén romakaraj)

.Az úgy kezdődik, elmész, vásárolsz valamelyik helyi termelőtől egy szép nagy sertéskarajt, majd otthon bedörzsölöd ügyesen sóval, borssal, bazsalikommal, ami kezed ügyében akad, aztán beáztatod valami olívaolajas, urambocsáss, picit ecetes lében, hadd lazuljanak a rostjai.

Ott hagyod, pihenjen, lazuljon, közben meghámozod a krumplit, és természetesen apróra vágsz vereshagymát, (gyengébbek kedvéért lilahagymát), és fokhagymát, bőven, (az az allium hungarorum, a magyarok hagymája), az nekünk való, majd megiszol egy sört, ha az asszony nincsen otthon, egy pohár pálinkát is.

Majd eléveszed a jó almási füstölt szalonnát, levágsz belőle egy szeletkét, felszabdalod, amíg olyan nem lesz, mint egy kakastaréj, vagy egy dózsa-lázadó.

Közben az asszony is hazajön, pityókát hámoz, (mert te nem tetted meg, csak villogsz ezzel), a veres féléből, mert a fehér csak pürének jó, és hát, azt külön kell jó napraforgóolajban megpirítani, amíg ropogós nem lesz, ilyenkor leshet a Lay’s meg a ChioChips, ez az igazi.

Miután a szalonna mellett, oldalára dőlve, szépen kezd megpirulni a karaj, na, olyankor teszed mellé a hagymát, meg a fokhagymát.

Apropó, állítólag azért ez a neve ezen fenséges ételnek, mert hogy indoeuópai polgártársaink annó a dögkutakhoz is jártak svédasztalra, és hát, na, annak szaga volt, ezért ezt hagymával és fokhagymával jól el lehet verni.

És mekkora találmány! Mint a babérfalevél a paszulyfőzelékben.

Mellé feltétlen igyunk pálinkát, egy sört, na jó, kettőt, és jót pihenünk reája.Mert ez embernek való étel.

Elvetemültebb vidékeken még úgynevezett grillsajtot is tesznek mellé, de ez tényleg túlzás, ezt még Döbrögi sem tudná megenni, ez már egy ármádiának való eleség, annak idején a vikingek egy darab füstölt lazaccal mentek fosztogatni…De bezzeg mi…

A szalonnáról, különösen, a szalonnabőrről ne feledkezzünk meg, azt a végén esszük meg, amikor már az olívás-ecetes hagymasálátáról is leittuk a levet, és milyen jó ez nekünk!

Czigánypecsenye. (Jó, lehet, zene már nem lesz, ha a vendéglőben ezt rendeljük).Imádom.

Egészségünkre!

György Attila József Attila díjas író

Forrás: Facebook