Hírek Morzsák György Attila tollából -Bundáskenyér

György Attila tollából -Bundáskenyér

Erről is azt hinné az ember, hát ez aztán tényleg nem nagy ügy, ehhez nem kell fehér süveget tenni a fejre, ez csak úgy lesz, mint a mormota a sivatagban, de nem.

Neeeem.

Eredetileg kéne búzát termelni vagy harmincnyolc hektáron, azt learatni, kicsépelni, mindenféle rafinált technológiával lisztet csinálni belőle, kovászt szerezni keresztanyádtól, megdagasztani, és megsütni, gondosan, lehetőleg káposztalapin. (Lapun?)

Na, ha ez is megvan, akkor a kenyeret, mert akkor már kenyér, jól megvered a kés fokával. Valahogy úgy, ahogyan a kozák testőrség kardlapozik mai napig. Hulljon a kérgese.

Aztán beszerzel egy tyúkfarmot, de legalább öt tyúkot, mert ezek nem tojnak egyenletesen, hol igen, hol nem. A kakas nem árt hozzá, ez azért használ a tojónak.

Érdekes, hogy még azokon a vidékeken is, ahol ötezer év alatt nem voltak képesek felfedezni a tejet, a tojás mindig ismert volt. Azt fogyasztották rendesen, a fürj sok teherbeesésért felelős, a tyúk, hát az tyúk, meg is töltjük időnként a tojását disznómájpástétommal, ez megint egy remek gasztró-perverzió.

Na de a bundás kenyér. Hát ahhoz, amint mondtam, kell kenyér. Kell hozzá búza, türelem, szakértés.

Vagy ma elmész az üzletbe, veszel egy kenyeret, lehetőleg madarasi legyen vagy gyimesi pityókás, veszel mellé két tojást, azt felvered mint a Hustler-lányok, aztán beleforgatod, és forró olajban, vagy zsírban semmi perc alatt kisütöd.

Kevesebb idő, mint ezt megírni.

Szép pirosbarna-pozsgás lesz belőle, és az a csodálatos benne, mindennel lehet enni.

Paradicsommal egyenesen mennyei. De ettem én már bundáskenyeret mustárral is, hát, azt csak nagyon kedves barátaimnak javaslom, a dijoni mustárt kifejezetten erre találták fel, nem véletlen egy gall tyúk (ugyan már, kakas) a jelképe a Köztársaságnak, de a tojás, a búza és a mustár nagyon megy együtt.

Vercingetorix is így gondolta, de neki Cézár nem adott bundás kenyeret, inkább végighurcolta a Fórumon.

Hányszor vittünk annak idején, tízórainak bundás kenyeret otthonról?

Hajajaj.

Bunda, bunda… kenyér benne. Kevés zsír.

Ilyenek lettünk tőle. És most előveszem a reggeli mellé készített bundást, kevés haragos paprikát mellé, és egészségemre váljék!

Egészségetekre!

György Attila József Attila-díjas író

Forrás:Facebook