Hírek Elszakított területi hirek Fociultrák ortodox egyházi köntösben – Honnan indult, és merre tart a választások nagy meglepetését okozó AUR?

Fociultrák ortodox egyházi köntösben – Honnan indult, és merre tart a választások nagy meglepetését okozó AUR?

Félőrült ügyvéd, magyarfóbiás blogger, de fociultrák és ortodox egyházi vezetők is aktív részesei a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) fényes felemelkedésének. Egyelőre az elemzők is csak találgatják, mi a szélsőséges román nacionalizmus új csillagának titka.

„Többet tanultam a B középben, mint az összes általam kijárt iskolában. Egy fociultra életének vezérelvei egészségesek, és a mindennapi életben is alkalmazhatók. A Besszarábia Románia része (Basarabia e România) szlogent a B középben nevelkedettek találták ki, s ők is népszerűsítették. Továbbra is szükség van a patrióta és nemzeti ügyek felkarolására”

– vallotta a 34 éves George Simion, aki az AUR társelnöki pozíciója mellett az Egységben a trikolór alatt szurkolói csoport prominens tagja is.

Ez az a csoportosulás, amely az utóbbi időben magyarellenes jelszavakkal „biztatja” a román labdarúgó-válogatottat. Járványtagadás, szigorításellenesség, az ortodox egyház védelme, magyarellenesség – csak néhány téma, amellyel lassan ismertté vált az emberek számára az AUR.

George Simionról ritkán lehetett hallani a fősodorhoz tartozó médiában, de az AUR szimpatizánsai, tagjai, majd képviselő-, illetve szenátorjelöltjei olykor látványos akciókkal hívták fel magukra figyelmet. Diana Iovanovici-Șoșoacă ügyvéd nemcsak az online világ sztárja lett, de a hírtelevíziók stúdióiban is hisztérikus módon érvelt az általa egyházellenesnek tartott járványhelyzeti korlátozások ellen.

Védelmébe vette Konstanca (görög nevén Tomis) érsekét, és a jogi képviselőjeként is fellépett, miután az egyházi vezető arra szólította fel a híveket és az ortodox papokat, hogy a korlátozások ellenére bátran vegyenek részt a Ion Corvin falunál lévő Szent András-barlangnál tartott szertartáson.

A szintén AUR-os Dan Tanasát nem kell bemutatni a magyar médiafogyasztóknak, a bloggert igazi hősként tisztelik román nacionalista körökben a magyar feliratok, kisebbségi jogok elleni feljelentései miatt.

Elhallgatott támogatottság

Illyés Gergely politológust a Krónika az AUR meglepő eredményének okairól, illetve várható tevékenységéről kérdezte.

„A párt kizárólag a közösségi oldalakon szerveződött, George Simion AUR-elnök szimpatizánsai a politikai folyamatokat szorosan követő, az összes párttal és a hatóságokkal is szembehelyezkedő, a fennálló folyamatokat ellenszenvvel figyelő tömeget jelentenek”

– hangsúlyozta a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa.

Mint mondta, a közvélemény-kutató cégeket kellene megkérdezni arról, hogy miért nem mérték a kutatások. Megemlítette, hogy a felmérésekre szakosodott két ismert cég szerint már két-három hónapja 5 százalék körül volt a párt, mégsem került bele a nyilvánosságra hozott jelentésekbe. A mostani sikerüket a járványellenes intézkedésekkel (maszk- és oltásellenesség, zarándoklatok betiltása stb.) szembeni indulatok ügyes kihasználásában, a közösségi média profi használatában és az ortodox egyház hathatós segítségében látom. A párt nem a magyarellenességével érte el ezt az eredményt, de olyan vezetői és tagjai vannak, akiktől korántsem áll távol a magyarok gyűlölete, hogy enyhén fogalmazzunk.

Tehát ha lejár a járvány, és már emiatt nem lehet bírálni a hatóságokat, könnyen a magyarok ellen fordulhat a párt retorikája.

De akár már most is, a koalíciókötési tárgyalások során láthatjuk ezt” – fogalmazott a székelyudvarhelyi politológus.

Nincs mit keresnie a parlamentben az RMDSZ-nek – jelentette ki hétfőn George Simion, a frissen befutott Szövetség a Románok Egységéért (AUR) társelnöke.

A szélsőséges párt alkotmánymódosítással zárná ki a magyar érdekképviseletet a román törvényhozásból.

Az elemző úgy véli, a másik nagyon erős vonal az AUR számára az ortodox egyház hangsúlyos támogatása lesz.

„Ezt már ismerjük a család meghatározásáról szóló népszavazásról, amelyet ennek a pártnak az egyik társelnöke kezdeményezett. Ehhez társul vélhetően a Nyugat-ellenesség, amely eddig hiányzott a román politikai pártok diskurzusából (Dragnea idejében a PSD kapargatta a témát), ezért újdonságként hat majd a nyilvánosságban”

– mondta Illyés Gergely.

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke kedden közölte, hogy 24 óra alatt 15 000 személy iratkozott be a pártba.

Adottak voltak a siker előfeltételei Horváth István szociológus szerint, aki Facebook-oldalán értékelte az AUR választásokon elért sikerét.

Bejegyzésében felidézi, hogy az 1990 után körvonalazott és 18 évig politikai láthatóságban fennmaradt nacionalista pólus több módon rázódott össze. Felidézi a Vatra mozgalom, a PUNR, a Nagy-Románia Párt tevékenységét, a fősodor pártjainak „nacionalista petárdáit”. Szerinte az AUR sikerének a retorikai, diszkurzív előfeltételei adottak.

„De nemcsak a személyek, nyilvános állásfoglalások tartalmában maradt meg a 18 év öröksége, hanem szervezeti struktúrákban, illetve a közigazgatási apparátus különböző szintjein beépült, valamennyi befolyással rendelkező személyekben is. A régi nacionalista pártok szervezeti hátterének egy része (fiókszervezetek, bérelt székházak stb.) még él. Például még egy-két éve Kolozsváron a Fogoly utca környékén ott volt a Nagy-Románia Párt ifjúsági fiókszervezetének a székházát jelző tábla, és néha aktivitás is látszott körülötte. Ezekhez a maradványokhoz hozzájöhetnek még az utóbbi évtizedek többnyire sikertelen, de bizonyos mértékű szervezeti strukturálódást megvalósító politizálási kísérleteinek a szervezeti maradványai. Hogy csak egyet említsek, a Dan Diaconescu féle Néppárt ezelőtt nyolc évvel Románia harmadik politikai ereje volt. Nos, a szervezeti struktúrák mellett még ott vannak a valamelyes tapasztalattal rendelkező, és esetleg közigazgatásba beágyazott személyek. Az utóbbi évtizedek levitézlett, marginalizált politikusai és a maradvány szervezeti struktúrák akár a mostani siker rendelkezésre álló építőanyagaként is értelmezhetőek”

– fogalmaz közösségi oldalán a társadalomkutató.

Úgy véli, az is tény, hogy az évtizedek során kialakultak és fennmaradtak, átalakultak olyan mozgalmak, szervezetek, amelyek, habár nem célozzák meg közvetlenül a politikai szereplést, alaphangvételükre a nacionalista patriotizmus, esetleg vallásos fundamentalizmus, illetve globalizációellenesség, többnyire a háromnak valamiféle elegye a jellemző.

„Ezek akár kapcsolódhatnak is meghatározó egyházi szervezetekhez, vagy azokon belüli befolyásos frakciókhoz. És, habár a család törvényes meghatározása kapcsán kiírt népszavazás nem lett sikeres, a következtetést le kell vonni. Maga az a tény, hogy a kezdeményezés elindult, sikerrel tűzték a politikai döntéshozatal napirendjére, magának a kampány folyamatának a szervezése jelzi, hogy egy olyan erős szervezeten belül, mint a romániai ortodox egyház, vannak csoportosulások, amelyek az egyház nagyobb társadalmi befolyását látnák kívánatosnak. És nem biztos, hogy meg vannak elégedve azoknak a politikai szereplőknek a tevékenységével, akikkel eleddig együttműködtek”

– állapította meg Horváth István.

Egy szélsőséges alakulat gyors felemelkedése

A vasárnapi választások legnagyobb meglepetését szállító AUR tőrőlmetszett soviniszta párt, amely az egykori Nagy-Románia Párt hagyományait folytatja, csak európai kitekintéssel. Az alakulat tavaly decemberben jött létre Nagy-Britanniában, a diaszpórában élő románok pártjaként, megfogalmazott célja „a románok egységének” megvalósítása függetlenül attól, hol élnek. Programjuk szerint a hagyományos pártok „gyűlöletkeltő” politikája miatt az országot elhagyta a lakóinak fele, az ország népessége évről évre csökken, az emberek pedig egyre kevésbé bíznak a pártokban. Az AUR ezért meg akarja valósítani a románok egységét, függetlenül attól, hogy Bukarestben, Jászvásáron, Temesváron, Cernăuţi-ban, a Timok völgyében, Olaszországban vagy Spanyolországban élnek. Programja értelmében azon erők ellen küzd, amelyek az ország szuverenitására törnek, és föderalizálni akarják azt, a kisebbségi szervezeteket pedig „szélsőséges és irredenta” alakulatoknak tekinti, és harcot hirdet ellenük is. Kiáll ugyanakkor a hagyományos család mellett és a genderideológia ellen, miközben az ortodox vallási értékeket hirdeti.

A párt jól pozicionálta magát: a külföldön élő románok körében 26 százalékkal a második helyen végzett a 29 százalékos USR–PLUS mögött. A szeptemberi önkormányzati választáson 1 százalék alatti eredményt elérő párt alapítója és társelnöke George Simion, aki a Moldova Románia általi bekebelezéséért kifejtett akciói révén vált ismertté, amelyek miatt Moldovából ki is tiltották.

Tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt állította: a magyarok megverték az úzvölgyi katonatemetőnél, ezt azonban semmivel sem tudta bizonyítani. A párt társelnöke Claudiu Târziu volt újságíró. Az AUR a választás előtti napokban számos településen szervezett kampányrendezvényeket, amelyeken egyenmellénybe öltözött aktivistái kampányanyagokat osztogattak, miközben a háttérben román soviniszta nóták teremtették meg a „hazafias” hangulatot, a szónokok pedig a hagyományos pártokat ostorozták.

Forrás: Kronikaonline.ro