Hírek Amerikai hirek Február 26-án online rendezik meg a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját

Február 26-án online rendezik meg a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját

A járványhelyzetre való tekintettel online szervezi meg idén a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját – közölte Szilágyi Péter, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. A találkozóra – amelyre február 26-án kerül sor – 200 iskolavezető kapott meghívást a világ minden tájáról.

A miniszteri biztos felidézte: a találkozót 2018-ban hívta életre az államtitkárság azzal a céllal, hogy összhangban a Magyar Diaszpóra Tanács által 2016-ban elfogadott stratégiai dokumentumban foglaltakkal, erősítse a magyar nyelvű oktatás szerte a világon és a pályázati lehetőségek, programok mellett egyeztető fórumokkal is támogassa a diaszpórában élő magyarságot. Szilágyi Péter kiemelte: a diaszpórában élő magyar közösségeket a gyerekeken keresztül lehet a leghatékonyabban megszólítani. Hozzátette: az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő találkozó az információszerzésen és az első kézből való tájékozódáson túl lehetőségeket biztosít a magyar iskolák számára a kapcsolatok építésére, a tapasztalatcserére és a hálózatosodás lehetőségeinek felmérésére is. A miniszteri biztos hangsúlyozta: a látókörünkben több mint 250 iskola van, de a valós szám megközelítheti a 300-at, az intézmények száma folyamatosan nő.

Hozzátette: az eltelt egy évben Európában és Latin-Amerikában is újabb kezdeményezések indultak hétvégi magyar iskolák létrehozására, így 2021 januárjában Dél-Tirolban indult szervezett keretek között hétvégi iskola, de Kolumbiában is tervezik gyermekfoglalkozások indítását. A miniszteri biztos elmondta: a találkozó nem pedagógus-továbbképzés, hanem az intézményvezetők és foglalkozásvezetők számára kínál általános nemzetpolitikai tájékoztatást és lehetővé teszi az iskolák működését segítő jó gyakorlatok megismerését, egymásnak való átadását. Hozzátette: 2020-ban összesen 111 iskolavezető és oktatási felelős vett részt a találkozón, idén azonban az online rendezvény lehetővé tette, hogy bővítsék a kört, így 200 iskolavezetőt hívtak meg a Föld minden tájáról. 2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében, olyan tudást szeretnénk közvetíteni, ami a jövőben is hatékonyan segíti a diaszpórában élők oktatói tevékenységet és tovább erősíti a magyar–magyar kapcsolatokat.

Forrás: pestisracok.hu