Hírek Magyarországi hírek Európa bajban van

Európa bajban van

Európa azért van bajban, mert nem tudta meghatározni a helyét a világgazdaságban, és nem tudott olyan fontos szereplővé válni, mint az Egyesült Államok vagy Kína – ezt a miniszterelnök mondta a 15. Bledi Stratégiai Fórumon Szlovéniában. Orbán Viktor hangsúlyozta, az Európai Unió jövőbeli sikerének záloga a közös katonai védelmi kapacitás kialakítása, és versenyképes gazdaság létrehozása, amelynek motorja Közép-Európa lehet.

Európa jövője, a koronavírus-járvány okozta kihívások és a közép-kelet európai országok együttműködése volt a téma azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen több ország állam- és kormányfője vett részt a szlovéniai Bledben. Orbán Viktor arról beszélt, hogy Európa bajban van, mert nem sikerült meghatároznia új helyét a nemzetközi gazdaságban.

“Nem határoztuk meg új pozíciónkat a globális gazdaságban. Pszichológiai szempontból nem könnyű megérteni a kontinensnek azt, hogy nem vagyunk többé központi játékosok. Ellentétben Kínával és az Egyesült Államokkal, ők azok. A modern gazdaságra leginkább a hadseregek vannak hatással. Miután Európának nincs saját hadereje, nincs közös tudományos-technikai potenciálja, így nem tudunk az első vonalban lenni. Európának meg kell értenie, hogy már nincs az első osztályban, és nincsenek meghatározó aktorok. A mi helyzetünk más, és egyértelművé kell tennünk, hogy mik ezek, és mik ezeknek a következményei.”

– mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarországon valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik harc.

“Vissza szeretnénk térni azokhoz az időkhöz intellektuálisan, amikor tisztán vitatkozhattunk a fő értékekről, mint család, nemzet, kultúra, vallás, migráció. Nem csak egyetlen koncepciót szeretnénk, amelyet mindenki elfogad, mert nincs liberális koncepciónk rá. Nekünk keresztény-demokrata elképzeléseink vannak ezekben a kérdésekben.”

– tette hozzá a miniszterelnök

A teljes cikk itt olvasható: https://hirtv.hu/hirtvkulfold/orban-viktor-europa-bajban-van-2507423

Forrás: HírTV – MTI