Hírek Magyarországi hírek Először járt magyar külügyminiszter Bangladesben

Először járt magyar külügyminiszter Bangladesben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több ezer kilométert repül és tucatnyi tárgyalást folytat ezen a héten is. Mai bangladesi vizitjével ráadásul történelmet írt, eddig ugyanis még sosem járt magyar külügyminiszter a dél-ázsiai államban.

Pedig az ország kétségtelenül tartogat lehetőségeket. A Világbank statisztikái szerint Banglades bruttó hazai termékének (GDP) növekedése tavaly meghaladta a 8 százalékot, de az elmúlt években is hasonló növekedési pályára állt, még a 2008-as válság sem igazán tépázta meg. Közben az ország óriási népességrobbanást él át, a lakosság száma már a 165 milliót ostromolja, ami nem elhanyagolható piac. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a Bangladesbe irányuló kivitelünk értéke alig haladta meg a kétmilliárd forintot, és a megelőző években is hasonló volumenű forgalmat bonyolítottunk le.

Szijjártó Péter Dakkában a külügyminiszterrel, a kereskedelmi miniszterrel és a kormányfővel is tárgyalt arról, hogyan lehetne lendületet adni a kétoldalú kapcsolatoknak. Bejelentette, hogy konzulátust nyitunk a majd kilencmilliós bangladesi fővárosban. Az együttműködés három területét jelölték meg:

  1. A nukleáris energiáét, ugyanis a dél-ázsiai országban is a Roszatom épít erőművet. A magyar tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a jövő bangladesi mérnökei közül többet Magyarországon oktatnak majd, amihez a már meglévő száz mellé további harminc ösztöndíjas helyet biztosítunk.
  2. Az egészségügyi technológiáét, amelynek jó alapja lehet az orvosi szenzáció, hogy egy magyar orvoscsapat választott szét egy bangladesi sziámi ikerpárt.
  3. A vízügyi technológiákét, melyekkel hazánk segíthet a folyamatosan árvizekkel küzdő államnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel Dakkában
Fotó: Borsos Mátyás/MTI/KKM

A magyar külgazdasági és külügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy Dakka a terrorizmus, a szélsőségesek elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik. Emlékeztetett rá, hogy Banglades is menekültválsággal néz szembe. Ezzel arra utalt, hogy

2017-től a hivatalos statisztikák szerint több mint 700 ezer muszlim vallású rohingja menekült át a szomszédos Mianmarból.

A rendszeres természeti katasztrófák miatt egyébként a bangladesiek is gyakran kényszerülnek menekülni, illetve a becslések szerint majd tízmillióan dolgoznak külföldön, jellemzően az öböl menti országokban, de például az Egyesült Királyságban is.

Forrás: Magyar Nemzet