Hírek Sport hirek Elhunyt Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó

Elhunyt Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó

Csütörtök hajnalban, életének negyvennyolcadik évében elhunyt Benedek Tibor, minden idők egyik legnagyszerűbb vízilabdázója, az egyetemes magyar sport kiemelkedő egyénisége. Tagja a sportági Hírességek Csarnokának, és egyike a vízilabdázás tíz háromszoros olimpiai bajnokának. Családja, csapattársai, az egész vízilabda-társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után – írta honlapján a Magyar Vízilabda Szövetség.

Benedek Tibor játékosként háromszoros olimpiai, egyszeres világ- és Európa-bajnok, világkupa- és világliga-győztes. Magyarországon és Olaszországban is hat-hat bajnoki aranyérmet szerzett. Szövetségi kapitányként 2013-ban világbajnoki arany-, egy évre rá Európa-bajnoki ezüstéremre vezette a magyar válogatottat. Az utóbbi három évben az UVSE szakmai igazgatójaként dolgozott. Idén április 20-án jelentette be visszavonulását, és bár nem hivatkozott betegségére, nyílt titok volt hogy hosszú ideje küzd a gyilkos kórral.

http://www.nemzetisport.hu/vizilabda/lesz-meg-csurka-gergely-publicisztikaja

Benedek Tibor a KSI-ben kezdett vízilabdázni, az olimpiai bajnok Csapó Gábor irányította oda – akkor még kevesen gondolták, hogy később a mestert is felülmúlja. Korosztályos sikereit is a KSI-ben aratta 1980 és 1989 között, innen igazolta le az UTE. 1990-ben már meghívta a válogatottba Konrád János kapitány, az 1991-es perthi vb-n a bronzérem volt az első nagy felnőtt sikere. A barcelonai olimpia volt az első ötkarikás játékok, amelyen szerepelt, ezt még további négy követte Pekingig, az utolsó három alkalommal aranyérmet szerzett Kemény Dénes „Dream Team”-jével. Közben 1997-ben, Sevillában az Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, ahogy a 2003-as barcelonai világbajnokságon is, 1994-ben az UTE-vel BEK-et nyert.

1996-tól Olaszországban profiskodott, előbb a Racing Roma, majd az INA Assitalia Roma, végül a Pro Recco csapatában. 2004-ben tért haza. 2004 és 2007 között a Domino-Honvéd játékosa volt, majd visszatért Reccóba, és visszavonulásáig, 2012-ig ott vízilabdázott, 2011-ben Euroligát nyertek. Benedeket hihetetlen tisztelet övezte a sportágban, aminek egyik jeleként beválasztották a vízilabdázók Hírességek Csarnokába, a Hall of Fame-be.

Egy minapi beszélgetésben Daniel Ballart, a spanyolok olimpiai bajnoka úgy beszélt Tiborról, mint egy földöntúli jelenségről, akinek ő és társai a nyomába sem léphettek. És ebben az értékítéletben nem is csak Benedek játéktudása volt a legnyomósabb érv, hanem sokkal inkább emberi nagysága. Jellemző, hogy az UVSE-ben játékosai – jobbára 17-19 éves gimnazista srácok, akikre nem feltétlenül jellemző az idősebbek tisztelete – úgy néztek fel edzőjükre, mint egy bálványra, és ennek magánbeszélgetésekben is lépten-nyomon bizonyságát adták.

A közelmúltban lapunk kezdeményezésére neves szakemberek megválasztották minden idők legjobb magyar vízilabdázóit, Benedek Tibor – hajszállal lemaradva a képzeletbeli dobogóról – Faragó Tamás, Kásás Tamás (egykori játékostársa) és Gyarmati Dezső mögött a negyedik helyen végzett. Csütörtöktől pedig megkérdőjelezhetetlen a helye a magyar sport panteonjában, ahová – ebbe a virtuális Hall of Fame-be – őt egy nappal megelőzve került be a szerdán elhunyt, szintén háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György.

FotóMTI/: Koszticsák Szilárd

Az Emmi saját halottjának tekinti Benedek Tibort

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti Benedek Tibort háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót, aki súlyos betegség után, életének 48. évében hunyt el csütörtök hajnalban.

Az Emmi az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett rá, hogy Benedek „kiemelkedően sikeres sportpályafutása végeztével – melyet mind Magyarországon mind Olaszországban 6-6 bajnoki aranyérem fémjelez – 2013 és 2016 között a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az általa vezetett csapat megnyerte a barcelonai világbajnokságot”.

A minisztérium közleményében úgy fogalmazott, Benedek Tibor személyében „tragikusan fiatalon, a magyar sport és a magyar nemzet kiemelkedő alakját veszítette el”.

Benedek Tibort a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szintén a saját halottjának tekinti.

Forrás: Ch. Gáll András / Magyar Nemzet