Hírek Sport hirek Ecclestone Hamiltonnak: Ugyanannyi képzettségem van, mint neked, de nekem van mentségem

Ecclestone Hamiltonnak: Ugyanannyi képzettségem van, mint neked, de nekem van mentségem

Mint az közismert, Lewis Hamilton számára nagyon fontos a BLM mozgalom, rendre felszólal a rasszizmus ellen, és erre buzdítja versenyzőtársait.

A mezőny többi tagja is mind elítélik a rasszizmust, azonban egyre kevésbé vevők arra, hogy ez ügyben látványosan meg is nyilvánuljanak.

Korábban a Forma-1 korábbi vezetője, Bernie Ecclestone azt találta mondani, hogy nem csak a fehérek lehetnek rasszisták a feketékkel szemben. Kijelentésétől a Forma-1 azonnal elhatárolódott. Hamilton pedig műveletlennek és tudatlannak nevezte emiatt a 89 éves Ecclestone-t.

Több egykori versenyző, így például Sir Jackie Stewart és Mario Andretti is hangot adott annak, hogy szép és jó Hamilton kampánya, azonban a motorsportban, Forma-1-ben sosem volt jelen a rasszizmus, így Hamilton az F1-ben nem létező tüzet próbál oltani. Hamilton e kijelentésük miatt őket is műveletlennek titulálta és üzente, hogy sosem késő tanulni.

Ecclestone most újra reagált Hamiltonnak, a “tanulatlan” jelző kapcsán.

“Ugyanannyi (iskolai) képzettségem van, mint neked. Legalább nekem van mentségem: Én a második világháború alatt voltam iskolás, nem mindig a legjobb körülmények közt.”

Ecclestone azt is hozzáteszi, hogy Hamilton örülhet, hogy ő (Ecclestone) 16 évesen befejezte az iskolát és dolgozni kezdett, mert ez vezetett ahhoz, hogy az a fajta Forma-1 jöjjön később létre, amiben Lewis Hamilton az első fekete versenyző lehetett, és ahol már hat bajnoki címet szerzett.

“Mert ha jó képzést kaptam volna, a Forma-1 valószínűleg most nem lenne itt neked. És valószínűleg nem származott volna belőle ennyi hasznod.”

Ecclestone azt is elismeri, hogy természetesen neki is jó haszna volt a Forma-1-ből, de hozzáteszi: “De én már az előtt is pénzt kerestem, hogy bekerültem a Forma-1-be.”

Mr. E. folytatta: “Ha nyersz még egy bajnoki címet, az a tehetséged miatt történik, és azért, mert jókor vagy jó helyen. Mint a legtöbb sikeres ember esetében, egy kicsit szerencsés voltál, valamint keményen dolgoztál.”

“Te egy különleges versenyző és különleges személy vagy. Ne gondolja a bőröd színére. Gondolj inkább a gondolataid színére. Mind emberek vagyunk, hasonló mozgatórugóval. Ugyanúgy kel gondolkodnunk.”

“Ne légy irigy másokra. Csak fejlődj és haladj előre. Mindenkinek van valamije, ami másnak nincs. Van aki kisebb, magasabb, vékonyabb, vastagabb, jobban néz ki. Használd ezt arra, hogy elégedett légy, ne másokat bánts. Mindannyian ugyanolyannak születünk. Így kellene élnünk.”

Úgy véli, ő maga is e szerint élt mindig, erre pedig hozott egy példát is.

“Azután vittem el a Forma-1-et Dél-Afrikából, hogy egy fehér dél-afrikai megölt egy sötét bőrű újságírót a véleménye miatt.”

De más, korábbi példája is van, még abból az időből, mikor Jochen Rindt menedzsere volt. Mindketten egy autóban ültek, feltehetően Dél-Afrikában, amit egy sofőr vezetett.

“Egy sötét bőrű személy keresztül ment az úton” – emlékezett vissza Ecclestone. “A sofőrünk leengedte az ablakát és megütötte az embert egy bottal, ahogy az az útpadkán futott. Jochen és én kiszedtük a sofőrt (az autóból), és beültettük a sötét bőrű férfit, hogy majd egy biztonságosabb helyen szálljon ki.”

Az eset miatt Ecclestone-t “félig” letartóztatták a rendőrök.

“Elmagyaráztam nekik az élet fontos dolgait. De nem akarták megérteni.”

Konklúziónak pedig azt vonta le: “Az élet nem fair. Oktatnunk kell a fiatalabb generációt.”

Forrás: motorsport-total.com / Tajthi Andrea