Hírek Amerikai hirek Donald Trump már össznemzeti szinten is vezet

Donald Trump már össznemzeti szinten is vezet

Egy augusztus 29-én közzétett friss közvélemény-kutatás szerint a múlt héten jelentős mértékben nőtt Trump elfogadottsága, és elnökjelöltként már országszerte átvette a vezetést ellenfele, a demokrata Joe Biden előtt. A felmérés azt mutatja, hogy a jelenlegi elnök össznemzeti szinten három százalékponttal, 48 százalékra növelte előnyét a 45 százalékon álló Bidennel szemben, viszont hét százalékponttal vezet az olyan kulcsállamokban, mint Florida, Iowa, Michigan, Minnesota, Pennsylvania és Wisconsin. A felmérésekből az is kiderül, hogy az elnök jelentősen erősíteni tudott a fekete és spanyolajkú lakosság körében.

Tovább erősítheti a republikánus elnököt, hogy nem csitulnak az erőszakos tüntetések. Több mint egy nappal azután, hogy az Oregon állambeli Portlandben szombaton agyonlőtték a Donald Trump amerikai elnököt támogató autósmenet egyik résztvevőjét, még mindig nemigen lehet tudni, mi is történt valójában. Egyelőre annyi biztos, hogy a Trump-szimpatizánsok összecsaptak a szélsőbaloldali Black Lives Matter (Fekete életek számítanak, BLM) mozgalom rendőrséget szorongató aktivistáival, lövés dördült, aminek következtében egy mellkason talált férfi meghalt, aki a Hazafias Imádság nevű szélsőjobboldali csoport jelvényével ellátott kalapot viselt. Hírforrások szerint a szervezet már korábban is többször összecsapott a BLM-tüntetőkkel.

A helyi rendőrség nem adott több információt az áldozatról. Az elkövető kilétéről sem volt elképzelése a hatóságnak, így arra kértek mindenkit, aki esetleg tanúja volt az eseménynek, illetve videófelvételt is készített, haladéktalanul lépjen kapcsolatba a rendőrséggel. A CNN amerikai hírtelevízió szerint Chuck Lovell rendőrfőnök vasárnap mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy senki ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket a lövöldözés okáról.

A lövöldözést egyébként vasárnap délután Donald Trump és Ted Wheeler portlandi polgármester éles szócsatája követte a Twitteren és egy sajtókonferencián.

– Ted Wheeler, ez a félnótás, teszetosza demokrata polgármester, aki eddigi hivatali ideje alatt számos gyilkosságot és rombolást nézett végig városában, azt gondolja, hogy ez a törvénytelen állapot az idők végezetéig fog tartani. Óriási tévedés! De Portlandben sosem fog visszaállni a rend egy ostoba polgármesterrel

– fakadt ki az amerikai elnök.

Portland, 2020. augusztus 30.
Mentõorvosok ellátnak egy férfit, akit meglõttek az Oregon állambeli Portlandben 2020. augusztus 29-én, miközben Trump-párti demonstrálók több száz jármûvel konvojban vonultak át a városon, és keveredtek összetûzésbe baloldali ellentüntetõ csoportokkal. A férfi késõbb életét veszítette. A rendõrség nem erõsítette meg, hogy a gyilkosság közvetlenül összefüggésbe hozható lenne a demonstrációkkal.

A Reuters brit hírügynökség szerint egyidejűleg a portlandi rendőrség betiltott mindenféle gyülekezést a város inkriminált északkeleti részén, s kilátásba helyezte, hogy a tilalmat megszegőkkel szemben szigorúan fog fellépni: tömegoszlatást, könnygázt és őrizetbe vételeket foganatosítanak. Az oregoni kormányzó kijelentette, hogy kész az állami rendőrség rendfenntartó egységeit Portlandbe küldeni a helyzet konszolidálása érdekében.

Forrás: Magyar Nemzet