Hírek Külföldi hirek Donald Trump fogadja Vučićot és Hotit

Donald Trump fogadja Vučićot és Hotit

Donald Trump amerikai elnök az Ovális Irodában találkozik Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Avdullah Hoti koszovói kormányfővel, jelen lesz az aláírási szertartáson és részt vesz a háromoldalú találkozón – közölte a Fehér Ház. A találkozó után Vučić és Hoti külön-külön tárgyal Mike Pompeo államtitkárral a State departmentben, adta hírül az Amerika Hangja rádió.

Fehér Ház: Trump fogadja Vučićot és Hotit - A cikkhez tartozó kép

A Fehér Házból helyi idő szerint csütörtökön késő este kiadott közlemény nem szól arról, hogy mit fognak aláírni, megállapodást-e, vagy más dokumentumot.

A hét folyamán találgatások láttak napvilágot arról, hogy Trump elnök találkozik a két vezetővel, de csütörtökön késő estig ezt nem erősítették meg.

A washingtoni tárgyalások első napjának végén Vučić elnök úgy nyilatkozott, hogy a találkozó folyamán elébe tették a megállapodás tervezetét, amely a kölcsönös elismerést is emlegeti, amit ő elvetett, Hoti kormányfő viszont nem válaszolt a kérdésre, hogy volt-e ilyen kitétel, de hangsúlyozta: „Koszovó számára káros, elfogadhatatlan megállapodás sosem eredt és nem is fog eredni a Fehér Házból”.

Csütörtökön este, valamivel korábban Richard Grenell elnöki különmegbízott így kommentálta a Twitteren a találkozót: „Produktív nap volt. Reménykedem.”

Grenell jegyzete bizonyos értelemben az optimista hangvétel folytatása, amelyet előző nap Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó fejezett ki, aki a szerb-koszovói találkozó társ-házigazdája.

„Nagyon jó volt délután a szerbiai és koszovói vezetőkkel folytatott beszélgetés menete. Valós haladást értek el”, írta O´Brien, aki még megköszönte az amerikai Nemzetközi Pénzügyi Társaságnak, a „Millenniumi kihívás” korporációnak és az Amerikai Export Import Banknak, hogy csatlakoztak a tárgyalásokhoz.

Forrás: vajmainfo / Amerika Hangja, N1