Hírek Amerikai hirek Már saját alelnöke is szembeszállt Donald Trumppal

Már saját alelnöke is szembeszállt Donald Trumppal

Tóth LorettaMostanra majdnem biztosra vehető, hogy a georgiai szenátusi pótválasztáson mindkét szenátori széket a demokratáknak sikerült elhódítaniuk a republikánusoktól – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy Raphael Warnock és Jon Ossoff demokrata párti jelöltek egyaránt győztesnek hirdették ki magukat a szavazatszámlálás fináléjában. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy a Fehér Ház és a képviselőház után az amerikai felsőház is demokrata kézbe került, így Joe Biden gördülékeny kormányzásra számíthat. Ez azonban a nap végére szinte másodlagos problémájává vált a konzervatívoknak, tekintve hogy a Kongresszus előtt Mike Pence alelnök – Donald Trumppal ellenszegülve – kijelentette: nem áll hatalmában blokkolni Joe Biden elnöki kinevezését.

Úgy tűnik, szinte akadálymentes pályán kezdheti meg elnökségét január 20-án Joe Biden megválasztott elnök, a keddi szenátusi pótválasztáson ugyanis az eddigi eredmények tükrében mindkét függőben lévő szenátusi helyet a demokratáknak sikerült megszerezniük.

Raphael Warnock és Jon Ossoff demokrata párti jelöltek ugyanis egyaránt győztesnek hirdették magukat – noha Ossoffnak a voksok 98 százalékos feldolgozottságánál alig 0,4 százalékkal sikerült felülkerekednie riválisával szemben, és mivel a georgiai törvények lehetővé teszik a vesztesnek a voksok újraszámlálásának kezdeményezését, szinte borítékolható, hogy ismét elhúzódó jogi vitákra lehet számítani.

Republikánus veszteség

Ettől függetlenül komoly fordulat hiányában szinte biztosra vehető, hogy a republikánusok elvesztették többségüket a szenátusban: amennyiben Warnock és Ossoff győzelmét hivatalosan is megerősítik, akkor a Demokrata Pártnak és a Republikánus Pártnak egyaránt 50–50 helye lesz a százfős felsőházban, tehát amikor egyes kérdésekben szavazategyenlőség alakul ki, akkor a szenátus mindenkori alelnökének, a jelen esetben Kamala Harris megválasztott demokrata alelnöknek a szavazata lesz majd a döntő – magyarázta lapunk megkeresésére a John McCain-díjas Mártonffy Balázs. A Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője hozzáfűzte: ez azért is érhette fájdalmas veszteségként a republikánusokat, mert a délkeleti állam hosszú ideje fontos bástyájuknak számított, 2003 óta csak republikánus szenátorokat adott. A tavaly novemberi elnökválasztáson ugyanakkor – ha csak kevés szavazattal is – Biden kerekedett felül az elnökjelölti választásban, ellenben akkor még egy kiadó szenátori hely a republikánusok egyikének állt. Georgiai választási szabályok szerint viszont, mivel egyik jelölt sem érte el az 50%-os támogatottságot, második fordulóra került sor, ez zajlott január 5-én.

A prognosztizálható demokrata vezetés a szenátusban azt jelenti, hogy Bidennek valószínűleg könnyebb dolga lesz az adminisztrációja vezetését tekintve, hiszen az adminisztráció tagjainak kinevezése szenátusi jóváhagyást igényel, és a befolyásosnak számító bizottsági elnöki posztok demokraták közötti szétosztogatása is lényegesen könnyebb lesz.

Hitüket vesztett szavazók

A politológus szerint ez azt bizonyítja, hogy a Republikánus Pártra „visszaütött” Donald Trump legitimációs harca.

– Rendszerszintű választási csalásokra hivatkozva Trump több körben is megpróbálta felülbírálni az elnökválasztás eredményét és az elektori kollégium Biden számára kedvező döntését. Az elnökválasztás hitelességének megkérdőjelezésével ugyanakkor az elnök magát a Republikánus Pártot is megosztotta azzal, hogy még mindig nem ismerte el a vereségét, a konzervatívok így nem tudtak egységesen a georgiai kampányra koncentrálni, ráadásul a választási rendszerbe vetett hit megkérdőjelezésével Trump akár el is tántoríthatta a republikánus szavazókat a voksolástól

– magyarázta Mártonffy Balázs.

Mártonffy kitért arra is: ugyanez köszön vissza a kongresszus két házának a jelen sorok írásakor még tartó ülésén is, amely eddig szinte mindig pusztán egy ceremoniális eseménynek számított, most azonban politikai legitimációs játék bontakozott ki a két párt között. – A kongresszusi ülésen elnöklő Mike Pence alelnöknek általános vélekedés szerint és történelmi példákon alapulva csupán szertartásos szerepe van. Ő bontja ki ugyanis az államonként leadott, az elektori szavazatokat tartalmazó, lepecsételt borítékokat, és ő hirdeti ki az amerikai elnökválasztás győztesét – magyarázta a szakértő.

Ezúttal azonban Trump többet várt az egyik legfőbb bizalmasának számító alelnökétől, mégpedig azt, hogy próbálja meggátolni Joe Biden győzelmének hivatalos elismerését a Kongresszusban.

Mike Pence meghátrált

Ahogy arra a The New York Times emlékeztet, az Egyesült Államok választási törvényei szerint a mindenkori alelnöknek is hitelesítenie kell az elektori szavazatok eredményét, Trump pedig emiatt azt remélte, hogy Mike Pence majd visszadobja a voksokat a demokraták csalására hivatkozva. Mike Pence azonban a kongresszus előtt felszólalva – Trump nyomásgyakorlását visszautasítva – közölte:

nem áll hatalmában félredobni az elektori szavazatokat.

Ennek ellenére számos republikánus szenátor továbbra is kitart a hivatalban lévő elnök mellett: egy Ted Cruz texasi szenátor által vezetett csoport például megtagadta a csatatérállamnak számító Arizona elektori szavazatainak elfogadását. Pence ugyanakkor az óvások kongresszusi támogatása nélkül és a saját alkotmányértelmezési álláspontját követve aligha fog akadályt gördíteni Biden elnökségének jóváhagyása elé.

Trump ezzel kapcsolatban a Twitteren azt írta: Mike Pence-nek nem volt elég bátorsága megtenni azt, amit hazánk és alkotmányunk védelme érdekében meg kellett volna tennie.

Mike Pence didn’t have the courage to do what should have been done to protect our Country and our Constitution, giving States a chance to certify a corrected set of facts, not the fraudulent or inaccurate ones which they were asked to previously certify. USA demands the truth!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 6, 2021

A kongresszus rendkívüli ülésével egy időben Trump felhívására több ezer ember gyűlt össze Washingtonban, hogy az alsó- és a felsőház várható döntésével szembemenve kifejezzék támogatásukat Trump felé. A hivatalban lévő elnök a demonstráción felszólalva nyomatékosította: „Sosem fogjuk elismerni Joe Biden győzelmét.

Forrás: Magyar Nemzet