Hírek Amerikai hirek Demokrata párti képviselők „menekültek el” Texasból

Demokrata párti képviselők „menekültek el” Texasból

A REPUBLIKÁNUSOK NEM AKARJÁK, HOGY MEGISMÉTLŐDJENEK A VÁLASZTÁSI CSALÁSOK

Hátrahagytuk családjainkat, a megélhetésünket, szeretett Texasunkat. Az áldozat, amit meghoztunk, nem hasonlítható össze azoknak a bátor amerikaiaknak az áldozatával, akik a történelem folyamán azért harcoltak, hogy megvédjék választójogunkat – írta Twitter-üzenetben az egyik demokrata képviselő, James Talarico.

Just landed in Memphis on our way to DC. Thank y’all for your well wishes.

We left behind our families, our livelihoods, & our beloved Texas. But our sacrifice is nothing compared to the sacrifices brave Americans have made throughout history to protect the sacred right to vote.

— James Talarico (@jamestalarico) July 12, 2021

Tettüket a demokraták azzal indokolták: meg akarják akadályozni, hogy a texasi törvényhozás határozatképes legyen, s a republikánus többség elfogadja a választási törvény módosítását. A baloldali politikusok nem először korlátozzák a képviselőház cselekvőképességét – legutóbb május végén bojkottálták a szavazást, akkor azonban nem az államot hagyták el, csupán a törvényhozás austini épületéből vonultak ki.

A texasi republikánusok azonban nem csüggednek.

Democrats must get back to the job they were elected to do.

Their constituents must not be denied important resources simply because their elected representatives refused to show up to work. pic.twitter.com/dGC9DceRaZ

— Greg Abbott (@GregAbbott_TX) July 12, 2021

A látványos menekülési akció egy újabb fejezete annak a jobboldali-baloldali választójogi vitának, amely a tavaly novemberi elnökválasztás után bontakozott ki az Egyesült Államokban. Országszerte már tizenhét republikánus vezetésű állam fogadott el helyi szintű törvénymódosításokat, amelyek a választási csalásokat hivatottak meggátolni. Köztük van Arizona és Georgia, két olyan, úgynevezett billegő állam, amelyekben az elnökválasztást megnyerő demokrata párti Joe Biden mindössze néhány ezer szavazattal előzte meg a republikánus Donald Trumpot.

Trump és hívei tömeges csalással vádolták meg ellenfeleiket, azt gyanítva, hogy leginkább a levélszavazatokkal trükköztek a demokraták, hiszen a koronavírus-járvány miatt több tíz millió amerikai választotta ezt a voksolási lehetőséget a személyes részvétel helyett.

Márpedig a republikánusok érvelése szerint a demokrata szavazók körében közkedvelt levélszavazatok nem megbízhatók, nem elég szigorúak a választópolgár személyazonosságát igazoló intézkedések.

A demokraták szerint a változtatások a saját szavazóikat, a fiatalokat, a színes bőrűeket és a fogyatékosokat hozzák hátrányos helyzetbe. – Nem fogjuk tétlenül végignézni, ahogy a republikánusok elveszik a választójogunkat, elnémítják a színes bőrű texasiakat és tönkreteszik a demokráciánkat csak azért, hogy hatalmon maradhassanak – közölte Gilberto Hinojosa, a Demokrata Párt texasi szervezetének vezetője. Kamala Harris demokrata párti alelnök pedig megdicsérte a Washingtonba menekülő texasi kollégáit „bátorságukért és elkötelezettségükért”.

A demokraták most a washingtoni képviselőházon – ahol többségben vannak – kívánnak olyan nemzeti szintű törvénykezést végigvinni, amely felülbírálná az egyes államokban elfogadott jogszabályokat. – Biden elnök megkétszerezi az erőfeszítéseit, s minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál, hogy megvédje az amerikaiak szavazáshoz való alapvető jogát – közölte Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője. A szenátus azonban – ahol fele-fele arányban vannak jelen a demokraták és a republikánusok – az ilyen jellegű próbálkozásokat azonnal visszaveri.

Kottász Zoltán

Forrás: Magyar Nemzet