Hírek Külföldi hirek Csatatérré változott a szigorítások ellen tiltakozó Olaszország

Csatatérré változott a szigorítások ellen tiltakozó Olaszország

Komoly politikai válság alakult ki Olaszországban, miután a Conte-kormány jelentős szigorításokat vezetett be a koronavírus-járvány miatt.

Több olasz nagyvárosban is komoly zavargások robbantak ki az elmúlt napokban, amelyek során a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel: füstbombák, repülő üvegek és petárdák az egyik oldalon, vízágyú és könnygáz a másikon – számol be róla cikkében az Origó.

Kaotikus állapotok alakultak ki, részben a járvány első hullámát látványosan rosszul kezelő baloldali kormány következetlensége, részben a baloldal belső megosztottsága miatt.

Vasárnap éjféltől újabb szigorításokat jelentett be Giuseppe Conte olasz kormányfő, amelyek a tervek szerint november 24-ig maradnak érvényben. Így ebben az időszakban

  • a bárok, a presszók, a fagylaltozók, az éttermek és más vendéglátóhelyek a hét minden napján 18 órakor zárnak; az éttermekben az asztaloknál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, kivéve, ha ugyanannak a családnak több tagjáról van szó; tilos az utcán vagy szabadtéren ételt és italt fogyasztani; és csupán éjfélig lehet ételt házhoz szállíani;
  • bezárják a mozikat, a színházakat, a koncerttermeket, az edzőtermeket, az uszodákat, a diszkókat és a játéktermeket;
  • tilos a hivatalos és magánjellegű rendezvények, ünnepek rendezése, közöttük a házibuli, az esküvői ebéd/vacsora és a jelenléttel tartott konferenciák is;
  • a gimnáziumok, szakközépiskolák tanóráik 75 százalékában átállnak az online tanításra, a tömegközlekedés terhelésének enyhítésére.

olasz

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Paolo Salmoirago

És ez még nem minden: október közepe óta ez már a harmadik szigorítás Olaszországban. Jelenleg hét tartományban éjszakai kijárási tilalom van életben, ami azt jelenti, hogy éjjel 11 órától (néhol éjféltől) reggel ötig a vendéglátóhelyeknek zárva kell tartaniuk, és az éjjel-nappali üzletek nem árulhatnak alkoholt. Többek között Rómában, Milánóban és Nápolyban vezették be ezeket a szabályokat. A baloldali miniszterelnök minderre csak annyit tudott mondani, hogy az ország polgárai megfáradtak, frusztráltak és haragosak.

Conte arról viszont hallgat, hogy a baloldali kormány felelőtlensége és a baloldal belső megosztottsága, a belső veszekedések vezettek idáig.

Petárda, füstbomba és könnygáz

Vasárnap hajnalban szintén utcai csatatérré változott a római Piazza del Popolo, ahol a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom ellen tüntettek. Az Új Erő nevű mozgalom az „egészségügyi diktatúra” és a Rómában éjféltől reggel öt óráig tartó kijárási tilalom ellen tiltakozott.

A tetőtől talpig feketébe öltözött demonstrálók pontosan éjfélkor az olasz trikolór színeivel tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre. Több mint egy órán keresztül tartottak az utcai összetűzések, amelyek az olasz főváros több kerületére átterjedtek.

Durvuló helyzet

A járványügyi szigorítások első estéjén, hétfőn folytatódtak az összecsapások – minden eddiginél intenzívebben. Olasz lapbeszámolók szerint több nagyvárosban is utcára mentek az emberek, aminek következtében a belügyminisztérium nemzetbiztonsági riasztást adott ki.

A tüntetések miatt tovább nő a járványveszély.

Tegnap este több mint ezren töltötték meg Torinó központi részét: csuklyás fiatalok füstbombákat, petárdákat, üvegpalackokat, köveket dobáltak a rendőrökre, járműveket borítottak fel, kirakatokat törtek be. A rendőrség könnygázzal próbálta megfékezni a randalírozó tömeget. Egy újságíró megsérült.

A rendbontást megelőzően taxisofőrök tiltakoztak a város egyik ismert terén.olasz

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Az egyik leggazdagabb olasz városban, Milánóban szintén voltak nem engedélyezett utcai felvonulások, a tüntetők a Giro d’Italia kerékpárversenyhez használt kordonokat dobálták a rendőrökre.

A Puglia Leccében a rohamrendőrök falát áttörő tüntetők azt kiabálták, „jobb járványban meghalni, mint éhen halni”. Nápolyban pedig a hétfő délelőtti megmozdulás után több ezren vonultak fel a tartományi elnök, Vincenzo De Luca lemondását követelve. A nápolyi étteremtulajdonosok koporsóval meneteltek.

Tüntettek továbbá Trevisóban, Viareggióban és Cremonában is, ahol a vendéglátósok lábasfedőkkel verték a tiltakozás ritmusát. A Milánóban és Torinóban hétfő éjjel kirobbant zavargások miatt harminchárom embert vettek őrizetbe, köztük tizenhárom kiskorút.olasz

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco

Kedd este is tiltakoztak

Ezzel nem lett vége a tüntetéshullámnak: kedd este újabb zavargás tört ki a Piazza del Popolón, ahol engedély nélküli demonstrációt akartak tartani.

A rendőrség vízágyúkkal azonnal szétoszlatta a mintegy kétszáz fős tömeget, amely szétszóródva igyekezett tovább tüntetni a történelmi városközpont utcáin.

Európa más városaiban is voltak tiltakozások

Az olasz zavargások az eddigi leghevesebb tiltakozásokat jelentik a szigorítások ellen Európában. Németország volt az első, ahol voltak tüntetések (már áprilisban), augusztusban Berlinben egy tömegtüntetés volt, ami után tízszeresére nőtt a fertőzöttek száma a német fővárosban. Spanyolországban, Ausztriában, Portugáliában és Nagy-Britanniában elszórt tiltakozások voltak, Franciaországban pedig a szélsőbaloldal tüntetései okoztak nagy járványveszélyt.

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

Forrás: Magyar Nemzet / Origo