Hírek Amerikai hirek Csapdába csalták az emberséges világért küzdő amerikaikat

Csapdába csalták az emberséges világért küzdő amerikaikat

„Életveszélyes illúzió azt hinni, hogy az úgynevezett forradalommal, tömegmozgalmakkal bármit is el lehet érni a pusztításon kívül” – nyilatkozta lapunknak Bogár László közgazdász, akivel az összetört amerikai álomról, a Capitolium elfoglalásáról és a mögötte meghúzódó okokról beszélgettünk.

– Novemberi beszélgetésünk utolsó mondatában úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államokban egyre nagyobb egy polgárháború esélye. Mi történt tegnap a Capitoliumnál?

– Ma már nem fenyeget a polgárháború – konkrétan a polgárháború kellős közepén van az Amerikai Egyesült Államok. Nem volt erre olyan nehéz ráérezni, mert a problémák gyökerei mélyre nyúlnak. Ahogy korábban beszéltünk róla, az amerikai birodalom háborúban áll a saját nemzetállamával, mivel a világot már nem tudja szabadon fosztogatni, ahogy azt korábban megtette, ezért saját lakosait fosztja ki. Évek óta azt láthatjuk, hogy a jobb sorsra érdemes amerikai társadalom nem érti, mi történik vele.

Az, amit ma polgárháborúnak látunk, nem más, mint az a háború, amit a szerencsétlen amerikai társadalom visel önmaga ellen,

mivel nem érti, hogy negyven éve miért romlik folyamatosan a helyzete, és hogy hova lett az amerikai álom. Kétségbeesésében vélt vagy valós törésvonalak mentén önmagával fordul szembe, mert nem látja, hogy a birodalom fosztja ki.

– Trump mennyiben felelős azért, hogy a törésvonalak ennyire elmélyültek az elmúlt években?

– Trump igyekezett a nemzetállam feletti birodalmat képviselő deep statet felszámolni, vagy legalább korlátozni, de ez nem sikerült neki. Elindult ugyan ezen az úton, de a világtörténelem leghatalmasabb médiagépezete volt az ellensége! – Nem az ellenfele: ellensége. Nem tudta elbeszélni az amerikaiaknak a valós problémákat és a mögöttük álló erők kilétét sem volt képes felfedni,

ezért az indulatok felerősödtek, most pedig polgárháborúba zuhan az amerikai társadalom.

– Mi történt pontosan, kik lehetnek felelősek a tegnapi eseményekért?

– A lélek tartósan nem tudja elviselni a kiszolgáltatott állapotot, ezért csinál magának egy hamis és zavaros képzetet arról, hogy mi is a baj, miért is van ilyen nehéz helyzetben. A tegnapi eseményekben, a Capitolium elfoglalásában ezt is láthatjuk.

Hogy pontosan mi is történt, azt még nehéz megmondani, annyi bizonyos, hogy az események előtt egy hatalmas tömeggyűlés volt. Nem árt megismételni azt a régi igazságot, hogy csak az vigyen utcára nagy tömegeket – bármilyen igaz ügyről is legyen szó –, akire ez a tömeg hallgat. Trump szemmel láthatóan nem tudta – és lehet, hogy nem is akarta – uralni az embertömeget, vagyis rendkívül felelőtlenül járt el. Ugyanakkor gyorsan hozzá kell tennem azt is, hogy a Capitolium elfoglalásában provokáció is szerepet játszhatott.

Biztosra veszem, hogy rászerveztek a tüntetésre, mert magától a nép ritkán szokott rombolni.

A Capitolium elfoglalása mögött ott van a jogos történelmi indulat, de egészen bizonyosan lehet mögötte más, tudatosan provokatív cél is. Ez a kettő kapcsolódott össze tegnap, rendkívül tragikus módon.

– Mit hozhat így a jövő az Egyesült Államokban?

– Kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni, annyi azonban bizonyos, hogy az eseményeket a pszeudonemzetállam mögött meghúzódó amerikai birodalom a legpusztítóbb célokra fogja felhasználni – mint ürügyet. Trump Amerikát mint nemzetállamot akarta naggyá tenni, azonban az őt támogató erők nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a tegnapi esemény révén, és ezzel sokat ártott.

Életveszélyes illúzió azt hinni, hogy az úgynevezett forradalommal, tömegmozgalmakkal bármit is el lehet érni a pusztításon kívül.

A háttérben meghúzódó valódi ellenfél csak ezt várja – és most tapsol örömében! Sikerült ugyanis csapdába csalni azokat az erőket, amelyek egyszerűen csak emberségesebb világot szeretnének Amerika számára.

Forrás: vasarnap.hu