Hírek Sport hirek Clevelandi magyar (sport)élet + ( Videó )

Clevelandi magyar (sport)élet + ( Videó )

“Összességében a sport a határokon át is összefog és összetart. A hidakat ehhez fel kell építeni és meg kell őket tartani, hogy bármikor együtt kelhessünk át rajtuk, mindegy melyik irányba.”

A 23. Árpád kupa részvevői közös csoportképen az erre az alkalomra készült ajándék mezekben

A napokban Az észak-amerikai diaszpóra kupája címmel olvashatták a SportHatároknélkül.hu oldalán Csibi Lóránddal, a clevelandi magyarság egyik motorjával és a 23. Árpád Kupa főszervezőjével készített interjúnk első részét, melyet most folytatunk.A 23. Árpád Kupának tavaly Cleveland adott otthont, és oroszlánrészt vállaltál ebből a szervezésből. Hogyan zajlott le a torna, mire törekedtetek? Milyen újdonságokat tettetek bele az előző évekhez képest?

Bizony, már Torontóban bejelentettük, úgymond megkértük a bizalmat a csapatok vezetőitől, hogy egy közös döntés alapján szervezhessük meg mi, clevelandiak a következő tornát. Természetesen elmondtuk elképzeléseinket és lehetőségeinket majd mindenki rábólintott és elkezdődhetett a konkrét kivitelezés.

Jómagam 18 éve élek az Egyesült Államokban és többször vettem részt ezeken a kupákon. Mint a clevelandi csapat egyik játékosa három másik játékostársammal együtt belevágtunk a szervezésbe. Ha nem tévedek Cleveland háromszor nyerte meg a kupát, 1998-ban, 99-ben és 2000-ben, tehát komoly hagyománya volt a közösségünk életében ennek a rendezvénynek, így nagy megtiszteltetés volt megkapni ezt a lehetőséget.


Csibi Lóránd, a torna főszervezője

Nagyot álmodtunk, szerettünk volna egy kis változtatást is bevezetni, növelni a résztvevő csapatok számát, esetleg gyermekcsapatokat is versenyeztetni egymás ellen. Ez végül nem sikerült, de a reményt nem adtuk fel.

Las Vegasban általában szeptember utolsó hétvégéjén szokták szervezni minden évben az Árpád Kupát, de a clevelandi időjáráshoz igazítva jobbnak tűnt augusztus utolsó napjaira időzíteni. Egy másik nyomós érv is ez mellett szólt, ugyanis szeptember 1-én került megrendezésre a magyar Cserkésznap, melyen általában 3000 ember szokott megfordulni. Az volt a terv, hogy három naposra bővítjük az eseményt és a cserkésznapon játszunk egy gálamérkőzést, melyen minden csapatból két-két játékos vesz majd részt. Ezt csak részben sikerült megvalósítani az aznapi rossz időjárási viszonyok miatt.


Kálmán László főkonzul tiszteletét tette és játszott több Las Vegas-i Árpád Kupán

Hét évig önkéntesen vezettem és szerkesztettem a clevelandi Bocskai Rádió magyar nyelvű három órás rádió műsorát mely nagyon sokat segített az esemény népszerűsítésében. Emellett reklámfilmet készítettünk és a Kupa történetében először egy emlékfüzetet is kiadtunk, mely dióhéjban összefoglalta a Kupa történetét a kezdetektől, illetve bemutatta a résztvevő csapatokat. A 23. clevelandi Árpád Kupán a szekszárdiak mellett az egri öregfiúk csapata képviselte Magyarországot. Sajnos a Parlament focicsapata végül nem tudott eljönni, ugyanúgy, mint az erdélyi Polgármesterek csapata sem, melyet erdélyi lévén legnagyobb igyekezetemmel próbáltam megszervezni. Nagyon sokat segített a szervezésben a Bethlen Gábor alap pályázata, illetve Szőllősi György főszerkesztő úr, úgy ötletekkel, mint személyes közbenjárással és részvétellel. Magyarország chicagói Főkonzulátusa is jelentősen támogatott.Az egyik díszmeghívottunk Nikolics Nemanja volt, aki el is jött volna, de végül nem hosszabbított vele szerződést a Chicago Fire, így már nem tartózkodott az Egyesült Államokban. Külön öröm volt, hogy a döntő mérkőzést egy profi játékvezető vezette, aki másnap a Chicago Fire – Kansas MLS mérkőzésen is bíráskodott. A döntőt az előző két év szervezői, a San Francisco Hungarians és a torontói Fradi játszotta, s végül a Vándorkupa San Franciscóba került.


A Toronto Fradi és a San Francisco Hungarians a döntőben


Bár csak a másodikok lettek, mint a képen is látszik, a Toronto Fradi-t ez nem lombozta le

A díjkiosztó gálavacsora szintén nagyon jó hangulatban telt. Egyik díszvendégünk a clevelandi Dr. John P. Gyékényesi volt, aki tíz évig volt a clevelandi profi csapat befektetője és vezetője, illetve hat évig az Ohiói amatőr fociliga vezetője, emellett pedig huszonkilenc éve az Észak-Ohiói Labdarúgó Szövetség Elnöke. De egy másik sportág igazi nagyágyúja is jelen volt, az NFL, azaz az Amerikai Profi Futball liga, New England Patriots csapatának egyik volt tagja. A tojáslabda megszállottjainak bizonyára ismerős Meskó Zoltán neve, aki négy évig volt csapattársa a világ leghíresebb és legsikeresebb irányítójának Tom Bradynek, és az edzőlegenda Bill Belichick keze alatt fejlődött és játszott négy évig.


Dr. Gyékényesi Pál a díjátadón


Meskó Zoltán a díjátadón

Mit jelentett a clevelandi közösségnek az Árpád Kupa megszervezése?

Mindent egybevetve a clevelandi közösség nagyon büszke arra, hogy vendégül láthatta ezt a híres eseményt. Nagyon sok embert mozgósítottunk meg, sőt a városunk nem egy, hanem két csapattal nevezett be a kupára, melyek a 4. és 5. helyet szerezték meg ebben a versenyben. Az Árpád Kupa és a vele járó rendezvények nagymértékben hozzájárulnak a helyi és emellett az amerikai diaszpóra megmozgatásához akár a labdarúgás által is.
Barátságok köttettek, illetve régi barátságok erősödtek ezáltal.


Az amerikai, kanadai, magyar és székely zászlók büszkén lobogtak

Igyekeztünk a helyi magyar életet is megmutatni a vendégeinknek. Külön erre az alkalomra nyomtattunk városi útmutatót, melyet térképpel láttunk el, bejelölve rajta a magyar kötődésű helyeket, mint a templomok, Kossuth szobor vagy a Balaton étterem. Idegenvezetést is tartottunk. Mint már említettem a Cserkésznappal is egybeesett, tehát igazi magyaros hétvége volt, ami nagyon sokat jelent a helyi magyar közösségeknek.

Milyen a magyar diszpóra Clevelandban? Mennyire veszed ki a részed a magyar életből, s azon belül sportéletből?

80 ezer magyar él Clevelandban, de Ohio államban ennél is több, összesen 200 ezren. Ezt az államot tartják számon a legnagyobb magyar lakta államként. Sajnos a szép számokon túlmenően azt kell mondjam, hogy nagy az érdektelenség, az apátia. 23 magyar egyesület létezik jelenleg, ki több ki kevesebb aktív taggal. Mindenki végzi a saját dolgát, a saját elképzelése szerint, eléggé nehézkes, a harmónia sem tökéletes, de törekvés az van és hiszek benne, hogy megvalósulhat.


A clevelandi magyarok közül szép számmal jöttek szurkolni

Mint már említettem 7 évig önkénteskedtünk szabadidőnkben nejemmel a Bocskai Rádiónál, illetve a Hungarian Media Foundation alapítványnál, ami által bekerültem az Árpád Kupa szervezésébe is, hiszen az Alapítvány által tudtunk hivatalosan is pályázni a magyar államnál. Ez a karitatív munka lehetővé tette számomra, hogy jobban megismerjem a helyi magyarokat és közösségeket. Sok tevékenységben vettem ki jómagam is a részem. Hasznos és fontos magyar vonatkozású rendezvényeket szerveztünk, mint például a székely autonómiatüntetések, filmvetítések, táncház, koncertek, hagyományőrző családi sátorozás és még hosszasan sorolhatnám.


A clevelandi magyarság autonómiatüntetést szervezett

Tizenhat éve a Cellular Technology Limited biológiai kutatócégnél dolgozom, ahol a főnökünk szintén magyar, és a 100 alkalmazottból 30-an vagyunk magyarok. Ez is egy komoly összetartó közösségnek számít.

A clevelandi labdarúgásról még annyit, hogy jelenleg két öregfiúk csapatunk van, a Cleveland Immigrant Son Brewery és a Cleveland Hungarians FC, de ahogy dr. Gyékényesi Pál mondja, volt olyan idő is, amikor a clevelandi bajnokságban egyszerre 8 magyar csapat volt.


A Cleveland Hungarians Csapata

A Cleveland Hungarians FC-t négyen szervezzük, összejárunk játszani rendszeresen hetente legalább kétszer. A világ legnépszerűbb sportjának a labdarúgásnak egyre nagyobb a tábora, úgy a focisták, mint a szurkolók körében, így egyre többen szeretnének megtanulni futballozni. Ezt most már profi focisulikban, tehetséges szakemberektől lehet elsajátítani. Ilyen példa Regele Tibor barátunk, akinek az Excel Soccer Skills magán foci sulijában nevelkednek clevelandi szinten az új magyar Ronaldók meg Messik. Nagyon sok itteni magyarnak nagyon tehetséges különböző korosztályú futballista gyereke van!
Összességében a sport a határokon át is összefog és összetart. A hidakat ehhez fel kell építeni és meg kell őket tartani, hogy bármikor együtt kelhessünk át rajtuk, mindegy melyik irányba.

Cikkünk hamarosan folytatódik, Demeter Andrással, az idei 24. Árpád Kupa egyik szervezőjével készítettünk interjút a chicagói szervezésű tornáról.

Képanyag: Csibi Lóránd és a Bocskai Rádió facebook oldala

Szerző: Tőkés Máté