Hírek Sport hirek Budapesten, a Puskás Arénában rendezik az UEFA Szuperkupa-döntőt

Budapesten, a Puskás Arénában rendezik az UEFA Szuperkupa-döntőt

Az Európai Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy Budapesten rendezik meg az Európai Szuperkupáért kiírt össszecsapást. Az UEFA a végrehajtó bizottság ülése után azt is közölte, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa-liga következő szezonjában a selejtezős párharcok egy mérkőzésen fognak eldőlni.

A Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztese szeptember 24-én mérkőzik meg egymással a magyar fővárosban az Európai Szuperkupáért, a Puskás Arénában sorra kerülő összecsapás lesz a tervek szerint az első UEFA-rendezvény, amelyre nézők is kilátogathatnak a koronavírus-járvány után.

Az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai döntése sporttörténelmi jelentőségű, mivel Magyarországon korábban még sosem rendeztek egymeccses döntőt egyetlen férfi nemzetközi kupában sem.

MTI/Szigetváry Zsolt

“A Szuperkupa-döntő rendezésével hazánk ismét egy kiemelkedő sporteseménynek adhat otthont. Remélhetőleg a magyar futballszurkolók személyesen, a helyszínen láthatják a kontinens legjobbjait” – mondta Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke. – Az UEFA a döntéssel a magyar labdarúgás fejlődését, az infrastruktúra megújulását, valamint azt ismerte el, hogy a futballélet koronavírus utáni újraindulásában Magyarország az élen járt”.

Magyarország az utóbbi években több rangos európai futballeseménynek is elnyerte a rendezését: 2019-ben női Bajnokok Ligája-döntő színhelye volt a Groupama Aréna, társrendezője lesz a jövő évre halasztott férfi Európa-bajnokságnak és a szintén 2021-es U21-es kontinensviadalnak, márciusban pedig megkapta a 2022-es Európa-liga fináléjának rendezését, amelyre egy évvel később, 2023-ban kerül sor a magyar fővárosban.

A kvalifikációs párharcok a rájátszásáig fognak egy mérkőzésen eldőlni, a playoffban már újra oda-visszavágós rendszer lesz. A selejtezők augusztus 18-án, kedden kezdődnek, a rájátszás szeptember utolsó hetében ér véget.

Az UEFA szerdán azt is bejelentette, hogy a BL augusztus 7–8-án folytatódik a korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét Lisszabonban, míg az Európa-ligáét négy német városban rendezik meg.

A legrangosabb kontinentális sorozat egy 12 napos, nyolccsapatos kieséses tornával, két stadionban, zárt kapus mérkőzéseken zárul a portugál fővárosban. A nyolcaddöntők helyszíne még kérdéses. A negyeddöntőket négy egymást követő napon, augusztus 12. és 15. között bonyolítják le, majd a két elődöntőt augusztus 18-19-én rendezik, a fináléra pedig augusztus 23-án kerül sor Lisszabonban.

A koronavírus-járvány okozta leállást megelőzően négy csapat, az Atalanta, az RB Leipzig, az Atlético Madrid és a Paris Saint-Germain biztosította helyét a legjobb nyolc között, a másik négy nyolcaddöntős párharc visszavágóit szintén Lisszabonban/az eredeti helyszíneken, zárt kapuk mögött rendezik meg. Ebből a szakaszból még a Juventus-Olympique Lyon, a Manchester City-Real Madrid, a Bayern München-Chelsea és az FC Barcelona-Napoli párharcok visszavágói vannak hátra.

Az Európa-liga záró szakaszát Düsseldorfban, Gelsenkirchenben, Duisburgban és Kölnben rendezik meg, a finálénak utóbbi város ad otthont.

A BL-ben Isztambul, az El-ben pedig Gdansk volt eredetileg a finálé helyszíne.​

Forrás: m4sport.hu