Hírek Amerikai hirek Bojkott indult az amerikai jobboldal véleményvezére ellen

Bojkott indult az amerikai jobboldal véleményvezére ellen

A józan ész mentén érvelt és kritizálni merte a Black Lives Mattert, válaszul sorra hagyják ott az óriáscéges hirdetők Tucker Carlson Fox News-os közéleti talkshowját – ami nem mellesleg a legnézettebb az Egyesült Államokban – írja a Mandiner.  A lap szerint nincs olyan amerikai tévénéző, aki ne hallott volna Tucker Carlsonról. Adott a Fox News nevű tévécsatorna, ami immár tizennyolc éve a legnézettebbek közé tartozik az Egyesült Államokban. Adott a főműsoridő. És adott a főműsoridőn belül a Tucker Carlson Tonight nevű talkshow, amit átlagosan egy fél Magyarországnyi nézőközönség követ minden nap, amivel mellesleg listavezető a tengerentúlon.

Az amerikai médiaviszonyokat legalább egy kicsit is ismerők jól tudják, hogy a Fox News egy konzervatív beállítottságú csatorna, ami általában barátságos szokott lenni a republikánus politikusokkal, míg a baloldali politikusokkal, mozgalmakkal viszont jellemzően keményen kritikusan bánik. A konzervatív Fox News természetesen nem ültethet olyan arcot a főműsoridőben futó beszélgetés show műsorvezetői székébe, aki ellenszenves lenne a csatorna idős/republikánus nézőinek, így került a képbe Carlson, aki más foxos műsorok mellett korábban a CNN-nél is kipróbálta magát – írják.

A Tucker Carlson Tonight 2016-ban indult el, azóta pedig a legnézettebbek közé emelkedett. Carlson esti megmondásaira – amik közel sem csak és kizárólag az amerikai baloldal viselt dolgaira vonatkoznak –, vagy éppen a meghívott vendégekre azért általában a teljes amerikai média fel szokta kapni a fejét.

Az talán senkinek sem meglepő, hogy napjaink sértett kisebbségi csoportjainak hiperérzékenysége által meghatározott amerikai közéletében egyáltalán nem nehéz olyan vendégeket megszólaltatni vagy olyanokat mondani egy konzervatív tévéműsorban, amiből aztán rögvest világraszóló botrány kerekedik a médiában. És akkor meg is érkeztünk a Carlson körüli mostani balhé kiindulópontjához. Tucker Carlson azt merte ugyanis mondani a Georg Floyd halálát követő tüntetések kapcsán, hogy azok nem egészen a feketék életéről szólnak.

Nagyon sok mindenről szólhatnak ebben a pillanatban, de biztos, hogy nem a feketék életéről, és ezt ne felejtsék el, amikor eljönnek önökért. És ha így haladunk tovább, el is fognak jönni

– mondta egy adásban a műsorvezető.

Egy korábbi gondolatmenetében pedig azt fejtette ki: ha a demokrata vezetők igazán érdekeltek volnának a feketék életének megmentésében – és annak kellene lenniük! –, nem néznének át afölött, hogy minden évben fiatal feketék ezreit ölik meg a városaikban.

Ha igazán segíteni akarnának, olyan biztonságossá tennék a feketék lakta városrészeket, mint a sajátjaikat!

– mondta. A Georg Floyd halálát követően egyöntetűen feketébe boruló woke („felébredt”) nagyvállalati Twitter-fiókok világát ismerők pedig sejtik, mi következett Tucker Carlson megmondását követően: a szponzorok nagyon dühösek lettek, hiszen a műsorban elhangzott üzenetek nem egyeztethetők össze az éppen aktuális marketingstratégiával. Úgyhogy a hirdetők egy része faképnél hagyta a Tucker Carlson Tonightot.

Nem hirdetünk abban a műsorban, és nem fogunk a jövőben sem. Viszlát, Tucker Carlson

 – írta a Twitteren a telekommunikációs cég vezérigazgatója.

Ez nem az első ilyen alkalom. Carlson 2018 végén azt mondta az egyik adásban, hogy a bevándorlók miatt lett az Egyesült Államok „szegényebb, mocskosabb és megosztottabb”. A válasz? Nincs több Pepsi-reklám a Tucker Carlson Tonight alatt. 2019 szeptemberéig mintegy ötven hirdető jelentette be nyilvánosan, hogy többet nem reklámoz a hétköznap esténként sugárzott talk-show ideje alatt. Ironikus, hogy 2018 és 2019 között majdnem a kétszeresére nőtt egy harmincmásodperces reklámblokk ára Carlson műsora alatt – persze ezek nem azok az összegek, amiket egy Super Bowl alatti szpotért kell kicsengetniük a hirdetőknek. Az adat mindenesetre beszédes. Carlson mindenesetre nem lassít a Black Lives Matter kritizálásában.

A Black Lives Matter ma gyakorlatilag teljes védettséget élvez a kritikákkal szemben. Ez példa nélküli az amerikai politikai mozgalmak történetében. De a Black Lives Matter még ennél is erősebb: egymaga teljesen átalakította erkölcseink kereteit

– mondta a műsorvezető.

Igen, a feketék élete számít ez egy tény, és nincs olyan rendes ember, aki vitatná ezt, mert igaz. Pontosan azért igaz, mert minden élet számít

– tette hozzá. Elmondta: mindannyian emberi lények vagyunk, és mindannyiunknak van lelke.

A bőrszín nem releváns

– osztotta meg újabb gondolatait Tucker Carlson néhány nappal ezelőtt. De a Black Lives Matternek köszönhetően ezt már nem lehet hangosan kimondani. Minden ember alapvető egyenlőségét hangsúlyozni most már gyűlöletbeszédnek számít. Embereket lehet ezért kirúgni. Sokakkal megtörtént már.”

A lap azt írja: Tucker Carlsonra valószínűleg, egyelőre nem a kirúgás vár. A műsorvezetőt jó eséllyel nem némítják el a woke hirdetők, de az mindenképpen elgondolkodtató (de talán kevéssé meglepő), hogy fenti üzenetei ma már felvállalhatatlanok az említett globális vállalatok számára.

Forrás: Mandiner / Fotó: YouTube