Hírek Külföldi hirek Betiltották az alkoholt az Oktoberfest helyszínén

Betiltották az alkoholt az Oktoberfest helyszínén

A müncheni városvezetés betiltotta az alkoholfogyasztást az Oktoberfest hagyományos helyszínén, a Theresienwiesén. A lépésre azért volt szükség, mert a minden évben több millió embert vonzó őszi fesztivált a koronavírus-járvány miatt ugyan már áprilisban lemondták, ám az emberek egy része ebbe nem volt hajlandó belenyugodni.

 A Deutsche Welle (DW) német közszolgálati csatorna szerint felröppent a pletyka, hogy sokan így is ivászatot terveznek, mire számos vendéglátós azzal hirdette magát, hogy a sörre vágyók menjenek inkább kocsmába, ha már az Oktoberfesten nem ihatnak. A város tájékoztatása szerint két magánszemély demonstrációkat is bejelentett a helyszínre szombatra, az egyiken „egy alternatív Oktoberfestért”, a másikon a „hagyományok és jelmezek megőrzéséért” tüntetnének. Német sajtójelentések szerint ugyanakkor a Theresienwiese szombaton nyugodt maradt, csak néhány ember bukkant fel.

Mint a DW megjegyzi, az Oktoberfest 210 éves történelme során nem sűrűn fordult elő, hogy le kellett mondani az eseményt, és a második világháború vége óta nem is volt rá példa.

  • Először 1813-ban, az indulását követő negyedik évben maradt el az ünneplés a Napóleon elleni háború miatt.
  • A csatározások máskor is gátat szabtak az ünneplésnek: 1866-ban a porosz–osztrák háború, majd az I. és a II. világháború idején sem rendezték meg a fesztivált.
  • Volt már példa arra is, hogy a járvány húzta keresztül a terveket: 1854-ben és 1873-ban a kolera miatt mondták le az Oktoberfestet.

A kolera első hullámában csak Münchenben legkevesebb 7400 ember halt meg, köztük Terézia Sarolta hercegnő, akinek az esküvője – melyre minden müncheni hivatalos volt – indította el az Oktoberfest hagyományát, és akiről elnevezték az ünnepségnek helyet adó teret.

Németország „sörfővárosában” már augusztusban is azzal fenyegetőzött a városvezetés, hogy korlátozni fogják az alkoholfogyasztást, amennyiben nem csökken a fertőzések száma. Az országban ugyanis törvényes az alkoholfogyasztás közterületen is, és a járvány terjedésével azt tapasztalták, hogy mind többen választották ezt a módját az italozásnak, csoportokba tömörülve, fittyet hányva az óvintézkedésekre. Az elmúlt hetekben Münchenben százezer lakosra 47,6 megbetegedést regisztráltak, ha az arány eléri az 50-et, szigoríthatnak a szabályokon. Néhány másik tartomány már korábban korlátozta az alkohol árusítását.

Németország különösen a járvány kezdeti szakaszában nagyon hatékonyan védekezett, de az utóbbi hónapokban meredeken emelkedni kezdtek a statisztikai görbék. A nyolcvanmilliós országban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladja a 272 ezret, a halálozások száma a 9,3 ezret.

Forrás: Magyar Nemzet