Hírek Elszakított területi hirek Magyarországi hírek Benedek Tibor a Hargita lábánál keresett megnyugvást

Benedek Tibor a Hargita lábánál keresett megnyugvást

SZÍVMELENGETŐ TÖRTÉNET A HÁROMSZOROS OLIMPIAI BAJNOKRÓLBORS, KRONIKAONLINE.RO

Benedek Tibor a múlt év decemberében a Székelyföldön járt, a múlt héten elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdás legenda ott keresett megnyugvást, írja a Bors. Székelyvarságon fogadta az akkor már súlyos beteg sportembert Varga Péter Ákos. Tibornak egy közös vízilabdás barátjuk javasolta ezt a látogatást, amely lelki megnyugvást adott a legendás pólósnak.

A Hodgyai nagypapa nyomában

Magas, szakállas budapesti férfi látogatott fél évvel ezelőtt Székelyudvarhelyre és környékére azzal a kimondott céllal, hogy felkeresse ősei szülőföldjét. A jelenlegi ismeretek szerint először járt a vidéken, mégpedig azért, hogy beazonosítsa innen elszármazott felmenőit. Nagyon kevés kivételtől eltekintve senki nem tudta róla, hogy kicsoda, mivel foglalkozik azok közül, akikkel közelebbről találkozott és elbeszélgetett. Még a családfája felkutatásában segédkező lelkipásztor, valamint a távoli rokon is csak utólag, június 18-án bekövetkezett halálakor szerzett tudomást róla, hogy minden idők egyik legjobb vízilabdázójával, a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tiborral beszélgetett hosszasan, sok mindenről.

„Bemutatkozott, de nekem nem mondott semmit a neve, mert nem vagyok otthon a sport világában. A fiam meg is rótt emiatt később” – emlékezett vissza a Krónikának Barabási Domokos, a Székelyudvarhelytől mindössze nyolc kilométerre fekvő Ócfalva református lelkipásztora. A legendás sportember decemberi-januári székelyföldi látogatásáról a korábban önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Balázs Árpád székelyudvarhelyi újságíró számolt be először közösségi oldalán kedden posztolt bejegyzésében. A történetet Barabási Domokos lelkész fűzte tovább egészen onnan, amikor a magyarországi vendég bekopogott a közigazgatásilag Felsőboldogfalvához tartozó település parókiájának ajtaján. Benedek Tibor – akinek felmenői eddig apai ágon, édesapja, Benedek Miklós színművész és nagyapja, az ugyancsak színész Benedek Tibor révén voltak közismertek – elmondta vendéglátójának, hogy családfája megrajzolásával próbálkozik, és többet szeretne megtudni az Ócfalván született anyai nagyapjáról. A családi könyvek, anyakönyvi kivonatok fellapozása nyomán kiderült, hogy a nagytata, a Budapestre kivándorolt Hodgyai Albert második házasságából született a vízilabdázó édesanyja, Hodgyai Éva. A református lelkész visszaemlékezése szerint a sportoló egyik ámulatból a másikba esett, amikor nagyapja első házasságáról, majd egyéb érdekes, számára addig ismeretlen információkról értesült.

„Hitkérdésekről, családról beszélgettünk. Nagyon kedves, szerény embert ismertem meg benne” – mondta el a Krónikának a kevesebb mint 240 lelkes Ócfalva – és még három környező település – református lelkipásztora.

Barabási Domokos felidézte, Benedek Tibor nem beszélt a nyilvánosság számára akkor még ismeretlen betegségéről. „Boldog, lelki utazás volt számára az ősei felkutatását szolgáló látogatás. És talán már érezte, hogy közeleg az eltávozás” – vélekedett a lelkész.

Nemzeti Sport Fotó / Micheller Szilvia

A világ egyik legjobb balkezes pólósának tartott Benedek Tibor dédnagyapja sírját is felkereste az ócfalvi temetőben, sőt vasárnap ellátogatott a kis falu 19. században épült református templomába is, ahol részt vett az istentiszteleten. Előtte a lelkipásztor segítségével felkereste a faluban élő rokonokat is.

Forrás: Bors, kronikaonline.ro