Hírek Morzsák Barlangrekord Bánk bánnal

Barlangrekord Bánk bánnal

Rekordot beállító produkcióként, a fertőrákosi barlangszínház elmúlt fél évszázados történelmének legnagyobb szabású előadásaként vonult be a játszóhely historiáskönyvébe vastapssal, hangos bravózással, ünnepléssel a szombat esti Bánk bán opera. A Coopera vendégjátékát Vidnyánszky Attila rendezte Molnár Levente főszereplésével. A grandiózus darab kétszáz tagú stábbal érkezett, kórussal, táncosokkal, ötven zenésszel, háttérszemélyzettel. A díszleteket öt kamion hozta, két napig ötvenen dolgoztak, hogy kialakuljon a színpadkép. Soha nem láthatott még a közönség ilyen kiállítású és létszámú darabot itt az elmúlt ötven évadban.   

A Bánk bán igazi gigaprodukcióként a magyarországi nemzeti összetartozás évére készült, és 2020. augusztus 19-én mutatták be a Margitszigeti Szabadtéri Színház színpadán. Hatalmas, hangos sikerrel ért véget az előadás, amely szeretett volna országjáró körútra indulni, Csíksomlyón is bemutatkozni, ám a világjárvány miatt ez későbbre tolódik. Külföldi érdeklődés szintén mutatkozik a darab iránt, Olaszországban várhatóan jövőre játsszák majd.

A stáb hosszú, több hónapos kényszerszünet után nagy energiákkal, izgalommal készült az előadásra. Régen, októberben játszották a darabot, kellett a délutáni próba. A Coopera produkciója profi gépezetként működött. A zenekari árokban ötvenen muzsikáltak együtt, még cimbalom is bekerült a megnagyobbított színpadi tér alá. A kórusok, táncosok – ők lehettek majd nyolcvanan – s az ország nemzetközi hírű, kiemelkedő énekesei pedig elhozták Bánk bán varázslatát Molnár Leventével, Fischl Mónikával, Mester Viktóriával, Kálmándy Mihállyal, valamint a műfaj sokat látott, tapasztalt legendájával, Kováts Kolossal. Az előadásban oroszlánrészt vállalva a Győri Nemzeti Színház énekkara, zenekara, tánckara, háttérstábja hatalmas munkával vett részt. A beugró karmester Rajna Martin kiemelkedő teljesítményt nyújtott. 

A hangrobbanás természetesen a második felvonás elején következett be, amikor a nézők által nagyon várt Hazám, hazám című dal elhangzott. Molnár Levente hosszan tartotta a kardot az ég felé, a nézők pedig hosszan ünnepelték őt. Azon a színpadon, ahol az 1970-es években a betétszám legendáját író Simándy József énekelt el nagy operaszerepeket. Úgy tűnt, az ő szellemisége áthatotta most azokat a perceket.  

A Coopera magas színvonalú, látványos, nagy hatású, lelkeket megérintő produkciója úgy írta be magát a fertőrákosi barlangszínház történetébe, hogy ilyen nagyságú, kiállítású és létszámú előadást még nem láthatott a közönség ezen a játszóhelyen amióta megnyitott. Ez emlékezetes színházi élménnyé tette a Bánk bánt, amely a nemzeti opera kitörölhetetlen jelképe marad mindörökké. Ezúttal barlangszínházi mítoszt teremtve.           
 
(Az előadáshoz a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével egy utazó kiállítással készült, amely a Bánk bán opera és dráma több mint 200 éves történetét mutatja be. A produkcióval együtt ez szintén látható volt Fertőrákoson.)


A legenda visszatért! – Kováts Kolos: “ilyen hely nincs még egy az országban”

– Ameddig illúziót tudok nyújtani a nézőknek abban a szerepkörben, amire hívnak és fizikailag bírom, addig színpadra lépek. Ami a fiatalság előtt áll, az már mögöttem van. Szép emlékeket őrzök az ötven éves pályámról. Ide mindig szívesen jövök, mert ilyen akusztikájú hely nincs még egy az országban. Itt a kő tartja, repíti, veri vissza a hangot. Erősítés nélkül is szépen szól minden – ezek a gondolatok fogalmazódtak meg beszélgetésünk alatt a fertőrákosi Bánk bán előadásban Tiborcot megformáló Kováts Kolos Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas, érdemes művészben, a Magyar Állami Operaház örökös tagjában, aki a hetvenes, nyolcvanas és a kilencvenes években rendszeresen énekelt a fertőrákosi barlangszínház operaelőadásaiban.

A legendás énekes a Bánk bánból készült Káel Csaba rendezte filmben II. Endrét játszotta, most már 23 éve Tiborcot énekli a darabban sokféle rendezésben. A fertőrákosi barlangszínházat látta felújítás előtt sokat, nagy szerepeket énekelt a színpadán. Most lenyűgözve nézett körbe a nézőtérről.  Eszébe jutottak azok a produkciók, amelyekkel itt vendégeskedett. A kékszakállú herceg vára címszerepét énekelte itt is. Ez a Bartók-darab a pályafutása csúcsa, hiszen a világ számos pontján játszotta megközelítőleg négyszázszor, tizenhét rendezésben. Nagy, emlékezetes, korszakos Verdi-szerepeket játszott barlangszínházban, köztük a II. Fülöpöt a Don Carlosban, de többször adta elő a  Requiemet itt. A fertőrákosi játszóhely részese egy saját rekordjának, hiszen negyvenkét éven át énekelte Sarastrót A varázsfuvola című Mozart-operában. Ezzel szintén fellépett a barlangszínházban. Ma már az Öreg pap szerepében látható az Erkel Színházban. Nagyon szívesen emlékszik még páratlan pályafutásából sorsfordító, mérföldkövet adó feladatokra, köztük a Mefisztóra. Gounod Faustját nagyon szerette, sokat énekelte ezt a szerepet.

Kováts Kolos a milánói Scalatól kezdve a londoni Royal Festival Hallon keresztül a New York-i Carnegie Hall színpadáig mindenütt énekelt már. Hangos, világraszóló, nagy sikereket aratott. Játszott a bécsi Staatsoperban, ahol Muszorgszkij Borisz Godunov című operájában Pimen szerzetesként együtt énekelt címszerepet alakító bolgár Nyikolaj Gyaurovval. 

A 73 éves művész azt mondta, a fertőrákosi barlangszínházba feltétlen visszatér majd 11 éves unokájával. Azért is, hogy megmutassa, elmesélhesse neki, ezen a színpadon állt a nagypapa, és valóban nincs még egy ilyen hely országban.Kováts Kolos, a legenda Tiborcként a színpadon 2021-ben a Bánk bánban a fertőrákosi barlangszínházbanA kékszakállú herceg vára a barlangszínházban a múltban. Kováts Kolos és Ercse MargitEgy kritika a korabeli sajtóból

A színlap

Forrás: soproniszinhaz.hu