Hírek Sport hirek Az utca népe Rebrov után a Ferencvárost is ukránnak gondolja

Az utca népe Rebrov után a Ferencvárost is ukránnak gondolja

Huszonöt évvel az eddigi utolsó Bajnokok Ligája-csoportkörös szereplése után a Ferencváros egy üres metropoliszba érkezett. Barcelona éppen a szexepiljét veszíti el ezekben a napokban. Lassacskán öregurasan csordogál az élet a legszebb napjaiban hömpölygő, sodró hangulatú városban. Nem minden helyi lakos ismeri a Barca mai ellenfelét, sőt van, aki meg van róla győződve, hogy Szergej Rebrov csapata ukrán.

Apokaliptikus, a tavalyihoz képest az idei Barcelona biztosan az. Nem is olyan rég, 2019 szeptemberében járt legutóbb a Ferencváros Barcelonában, az Espanyol elleni El-meccsen, a katalán metropolisz akkor a megszokott fényében csillogott. Mára mindennek nyoma veszett: Taróczy Balázs barcelonai főkonzul sajnos tűélesen jellemezte a közállapotokat.

A legszebb napjaiban látványosan hömpölygő világváros szinte mindent elveszített a szexepiljéből. Az emberek óvatosan merészkednek ki az utcára, hivatalosan egyszerre legfeljebb hatfős társaság mutatkozhat együtt. Többen nem, mert az már fertőzésveszélyes a katalán kormány szerint. A belváros kihalt, a nyüzsgő, kavargó Ramblán andalgó szerelmespárok helyett most csupán egy-két lélek ténfereg, a Plaza Catalunyán csak néhány idősebb kutyasétáltató polgár levegőzik. Maszk nélkül tilos megjelenni az utcán, bár, kávézó, étterem zárva, csak a legszükségesebb teendőik miatt hagyják el a lakhelyüket az emberek. Például az a két-három srác, aki a Nou Camp tőszomszédságában sétálgatott edzésről hazafelé. A fiúk menet közben nagy nehezen kinyögték, hogy BL-mérkőzése lesz a Barcelonának, de csak kitartó okostelefon-nyomkodás után tudták megnevezni az ellenfelet, a Ferencvárost. Ugyanígy sötét folt volt az egyik ajándékbolt eladójának a műveltségében a magyar bajnok. A középkorú férfinak sem volt fogalma arról, vajon melyik csapat ellen kezdi a Barca a Bajnokok Ligája-szezont, majd némi segítség után kijelentette, hogy a Ferencváros bizonyosan ukrán csapat, és nagyon jó az edzője.

A Nou Camp, a Barcelona világhírű otthona, előtérben a Kubala-szoborral
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Szergej Rebrov munkássága óta látványosan emelkedik a Fradi játékának a színvonala, de az elmúlt több mint két évtized távollét a BL színpadáról nem múlt el nyomtalanul. A barcelonai utca embere nem reprezentatív minta, de jelzésértékű a véleménye. Tegyük hozzá, ha valamikor lehet reménykedni tisztes helytállásban, akkor a mostani pillanat lehet erre megfelelő. A Barcelona nem a legjobb passzban van, a járványhelyzetben eddig elszenvedett 300 millió eurós veszteség miatt a klubvezetőség megpróbálta lenyomni a játékosok torkán a harmincszázalékos bércsökkentést, de Messiék erről hallani sem akarnak. A hatszoros aranylabdás nem boldog, a testbeszéde elárulja az érzéseit. A Getafe elleni hét végi vereség tovább borzolta a kedélyeket.

S valahogy az az érzésünk, mintha a csapatnál látható fejetlenség átragadt volna a klub sajtóosztályára. A katalánok vezetőedzője, Ronald Koeman és kapusa, Neto már délután letudta a kötelezőt, a korszellemnek megfelelő és a járványhelyzetben leginkább kompatibilis Zoom videóprogram segítségével a meccs előtti napon esedékes sajtótájékoztatót. Információink szerint a városba kora délután megérkező Ferencváros szerette volna, ha nem az „online felhőben” kerül sor erre, hanem hús-vér emberekkel találkozhatnak egy konferenciateremben. Végül mégis változott a menetrend, és Szergej Rebrov, valamint Tokmac Nguen is online állt az újságírók rendelkezésére. De ez legyen a legkevesebb, ehhez könnyű alkalmazkodni, bárcsak a pályán is ilyen zökkenőmentesen reagálna a Ferencváros a Barcelona rohamaira.

Meg kell jegyeznünk, a katalánok honlapja méltóképpen emlékezett a klub korábbi magyarjaira, a kiváló fejjátéka miatt csak Aranyfejnek becézett Kocsis Sándorra, a virtuóz cselezőművészre, Czibor Zoltánra és a huszadik század legjobb Barcelona-játékosának választott „Lászira”, Kubala Lászlóra, aki miatt megépült annak idején a százezer embert befogadni képes világhírű Nou Camp.

Talán nem bánnák a ­ferencvárosiak, ha ma este nem egy magyar labdarúgó, hanem akár egy szlovén védő, Miha Blažič, netán egy albán támadó, Myrto Uzuni vagy a norvég–kenyai Tokmac Nguen írná tovább a klub BL-történetét az egykor szebb napokat látott katalán fővárosban.


Bajnokok Ligája, G csoport: Barcelona–Ferencváros 21.00 (tv: M4 Sport).

Forrás: Magyar Nemzet