Hírek Elszakított területi hirek Az aracsi pusztatemplomban erotikus videóklipet forgattak

Az aracsi pusztatemplomban erotikus videóklipet forgattak

Ismét meggyalázták a délvidéki magyarság talán legszakrálisabb jelképét, az aracsi pusztatemplomot.

Az aracsi pusztatemplom kiemelt fontosságú szerbiai műemlék, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács is kiemelt jelentőségű műemlékké nyilvánított, azonban az állami és nem egyházi tulajdonban van.

A helyszínt az utóbbi években többször használták már fel alantas célokra, például próbálták azt pravoszláv és szerb gyökerekkel rendelkező emlékhelyként beállítani, amelyhez még maga Pásztor István is személyesen asszisztált

Most pedig egyike a Szerbiában futószalagon gyártott tucattermék reality hősnője döntött úgy, hogy a szakrális helyszín alkalmas lesz az erotikától és pipagőztől mámoros videoklipjének. 

Milena Ćeranić Főnökasszony, vagyis Sefica című esztrád dalának forgatása közben többször felmásztak a templom falaira, azon vízipipázva egy fotelen ülve bájolog az “énekesnő”.  Milena Ćeranić egyébként azzal alapozta meg saját hírnevét, hogy a rossz hírű “Farm” című valóságsow egyik botrányos szereplője volt és azóta is a szerb bulvárélet időnként feltűnő alakja.

Az egyik nagybecskereki hírportál azt is megtudta, hogy a műemlékvédelemért felelős helyi szervek valóban adtak engedélyt a helyszínen a forgatásra, azonban csak a falakon kívül. Így minden az aracsi pusztatemplom falain belül vagy épp azokon rögzített felvétel törvényellenesen készült el. A zenei videó alatt több szerbiai kommentelő is arról ír, hogy a klip meggyalázza a templom méltóságát.

Nem ez az első alkalom, hogy promóciós vagy épp klipforgatási céllal használják fel az aracsi pusztatemplomot. Nemrégiben egy borbélyműhely választotta reklámfilmjének helyszínéül. Sőt, már 2011-ben is forgattak hiányos öltözetű lányokkal szerb klipet a pusztatemplom területén, akkor az elkövető Ivan Gavrilović volt és a Lego kockice (Lego kockák) című dala.

Továbbra is felvetődik a kérdés, hogy a szerb fél vajon mit szólna, ha mondjuk bármelyik magyar lakodalmas rock zenekar úgy döntene, ha a Koszovóban található ősi templomromjaikon hemperegve készítenének videóklipet? Illetve a választ részben tudjuk is, hiszen óriási botrány keveredett abból, amikor tavaly egy koszovói albán énekeső tett épp így. Vajon ez esetben  lesz majd hasonló felháborodás?!

Illetve további kérdés az is, hogy ki fogja végre megvédeni az aracsi pusztatemplomot a hasonló nemtelen támadásoktól?

A pusztatemplom felújítására a magyar kormány tavaly 250 millió forintnyi összeget ígért meg. Így talán érdemes lenne elgondolkodni azon is, hogy a Római Katolikus Egyház benyújtsa az igényét az Árpád-házi királyaink idején épült templom fenntartására, amelyet a szerb állam jól láthatóan nem tud megóvni és annak méltóságát megőrizni.

Forrás: delhir.info