Hírek Amerikai hirek Amerikai választás: eldőlt egy szenátori szék

Amerikai választás: eldőlt egy szenátori szék

Thom Tillis republikánus szenátor megtartja helyét Észak-Karolinában, miután demokrata kihívója, Cal Cunningham elismerte vereségét. Tillis győzelme még közelebb hozza a republikánusokat a szenátus stabil irányításához, mert 49–48-ra növeli a párt előnyét. Három helyen még nem hirdettek végeredményt. Tillis körülbelül 95 000 szavazat előnnyel győzött.

„Imént hívtam Tillis szenátort, hogy gratuláljak második ciklusához, szenátusi újraválasztásához. A következő hónapokra és évekre a legjobbakat kívántam neki és családjának. A választók megszólaltak, és tiszteletben tartom döntésüket” – közölte Twitter üztenetében a demokraták jelöltje.

Cunningham bejelentése ellenére az Associated Press nem volt hajlandó elismerni Tillis győzelmét mondván, hogy az eredmény „túl közel van” ahhoz, hogy ki lehessen hirdetni – emlékeztet a mandiner.hu. Ezzel szemben pont az AP volt az egyike annak a két nagy hírforrásnak, amelyek Arizonát a folyamatos éles verseny ellenére azonnal elkönyvelték Biden javára a választás éjszakáján.

A közvélemény-kutatók is tévedtek abban, ahogy az észak-karolinai szenátusi választást előrejelezték. Tillis győzelmét sokan annak tudják be, hogy

október végén kiszivárgott, miszerint Cunningham a nyáron állítólag házasságon kívüli viszonyba keveredett Arlene Guzman Todd közönségkapcsolati stratégával.

Olyan mainstream sajtóorgánumok, mint például a The Washington Post, úgy tálalták a botrányt, hogy az nem veszélyezteti a republikánus jelölt legyőzését. Még októberben is úgy vélték, hogy a botrány ellenére a Demokrata Párt megnyeri a választást.

„Küzdelmes kampány volt, és nem kívánok mást, csak a legjobbakat Calnak és családjának a továbbiakban” – mondta Tillis. A szenátor győzelme ellenére az államban csütörtökig folytatódik a szavazatszámlálás. Jelenleg Donald Trump 75 000 szavazattal vezet Joe Biden előtt Észak-Karolinában.

Forrás: infostart.hu