Alapítványról

Alapítványról

Megalakult a Clevelandi Magyarokért Alapítvány

Az Ohio állambeli Cleveland városában több tízezer magyar él, gazdag történelmi múlttal. A nemrég létrejött Clevelandi Magyarokért Alapítvány arra törekszik, hogy előmozdítsa a magyar közösségi életet és megerősítse az összetartozás érzését az amerikai magyarok körében, nemcsak Clevelandben, hanem az Egyesült Államok egész területén.

A Clevelandi Magyarokért Alapítványt minden clevelandi magyarért hívták életre,

hagyományaink, kultúránk, nyelvünk megőrzése és a következő nemzedékeknek való továbbadása céljával. A szervezetet önkéntesen működteti egy baráti társaság: Csibi Lóránd elnök – a Bocskai Rádió korábbi vezetője –, Hargitai István alelnök, Simon-Benedek Zsuzsanna pénztáros, Csók Arnold technikai felelős, Nagy Sándor titkár, továbbá Dávid Csaba, Szente Béla, Imecs  Rita,  Koppándi  Alpár  és  Kovács  Szenin.  Mindannyian a  keresztény  értékeknek megfelelően élik mindennapjaikat az amerikai magyar diaszpórában.

Az alapítvány mottója: „Építsünk hidat tiszta szívvel határok fölé…”, az Ismerős Arcok együttes egyik dalszövegsorának átirata. „Szeretnénk megszólítani azokat a clevelandi magyarokat, akik valamilyen oknál fogva nem járnak magyar rendezvényekre, összejövetelekre. Előadások, koncertek, színházi bemutatók, filmvetítések szervezésébe fogtunk és természetesen szoros együttműködésre törekszünk a többi clevelandi és észak-amerikai magyar szervezettel. Az alapítvány összekötő kapocs, híd szeretne lenni az amerikai magyar közösség tagjai, csoportjai és szervezetei között. Különösen is szeretnénk azokat az amerikai magyarokat szolgálni, akik az utóbbi húsz évben érkeztek az USA-ba, akiknek a szüleik, testvéreik otthon vannak, de akik új hazájukban is magyarként élnek és a gyermekeiket is magyarnak nevelik, hogy az unokáik is magyarok lehessenek” – mondta el lapunknak Csibi Lóránd. Hozzátette: egymást segítő, támogató, védelmező emberek közösségét építik, amelynek tagjai képesek és mernek is nemet mondani a hazugságra, a közönyre, „a mai beteg liberális világ nyomulására”. „A jövő közösségeiben is újra fel kell lobbanjon az őszinte, közös vágy, hogy visszatérjenek a Forráshoz – vagyis vissza kell találnunk a Teremtőhöz. Nem akarjuk, hogy a Gondviselés rendje helyett mesterségesen kialakított politikai, gazdasági és társadalmi kényszerek befolyásolják és alakítsák az életünket” – magyarázta Csibi Lóránd.

Öt kisfilm már megtekinthető az alapítvány  YouTube-csatornáján, közösségi oldalaik  is működnek és rövidesen a weboldaluk is elkészül. „Ha bárki bármilyen ötlettel megkeres minket, segítünk. Felkarolunk minden olyan őszinte kezdeményezést, amely a clevelandi magyarok érdekeit kívánja szolgálni, ügyüket szeretné előmozdítani. Legfontosabb célunk a magyar értékek megőrzése és továbbadása. A közösségeket akarjuk még erősebben összefogni, még jobban összecsiszolni, a kapcsolatokat még szorosabbra fűzni. Azt szeretnénk, ha minden itt élő magyar érezné: ő is tartozik valahová” – zárta szavait az alapítvány elnöke.

Forrás: Életünk katolikus napilap

Varga Gabriella