Hírek Amerikai hirek A vélt fehér faji elnyomás elleni radikalizmus a baj a Demokrata Párttal

A vélt fehér faji elnyomás elleni radikalizmus a baj a Demokrata Párttal

A vélt fehér faji elnyomás elleni radikalizmus a baj a Demokrata Pártal, és ezt mindannyian tudjuk – jelentette ki a James Carville, tekintélyes politikai elemző, a demokraták volt kampánytanácsadója kedden a Vox című portálnak.    

 A napi politikától már visszavonult Carville szerint bár a demokraták megnyerték a 2020-as választásokat, de a pártnak “problémája adódik az üzenetek közvetítésével.” A politikai tanácsadó pozitív példaként említette Joe Biden amerikai elnököt, akinek szerinte nagy előnye, hogy nem merül bele “az egyetemi társalgók politizálásába”.  


Hasonlatát a politika stratéga meg is magyarázta. Úgy vélte, hogy a “divatos egyetemek társalgóiban más nyelvet beszélnek, mint a hétköznapi emberek. Olyan szóval állnak elő, mint a Latinx (latin-amerikai származású emberekre vonatkozó, nemileg semleges kifejezés), amelyet senki más nem használ. Vagy olyan kifejezést használnak, mint a “színes közösségek”. Nem ismerek senkit, aki így beszélne” – fogalmazott a politikai szakértő.
“Alapvetően nincs gondom ezekkel a kifejezésekkel, de az emberek nem így beszélnek. A választók nem így beszélnek” – mondta Carville.


A stratéga szerint ha a politikusok ezeket a kifejezéseket használják, akkor ezzel azt közvetítik a szavazóik felé, hogy nem egy nyelvet beszélnek. Mint fogalmazott: “beszélnünk kell a faji igazságtalanságról”, de “nem úgy, hogy a legtöbb ember számára felismerhetetlen szavakat használunk”, mert (…) “ez azt jelzi, hogy megpróbálnak elbeszélni mellettük.

Carville szerint az ország nagy része “városi, tengerparti, arrogáns” pártként tekint a demokratákra. “Ez az igazság. Gondoljon bárki bármit, ez valós jelenség és káros a pártra nézve” – mondta. Hangsúlyozta: a “wokeness” (amely magyarul körülbelül a vélt fehér faji elnyomás elleni radikalizmust jelenti), valós probléma a Demokrata Párt számára, s ezt “ma mindenki tudja a Demokrata Párton belül, de nem akarnak róla beszélni, mert bajba kerülhetnek”.


Carville úgy fogalmazott: “mindig azt mondom, hogy úgy kell beszélnünk, ahogy az átlagos emberek, a szavazók is beszélnek. Ebben nincs semmi bonyolult. Így tudsz kapcsolatot teremteni és így tudod meggyőzni az embereket. Nem szabad megengednünk, hogy kívülről határozzanak meg minket.”

Forrás: MTI / vox.com