Hírek Sport hirek A Tottenham sztárja nyerte 2020-ban a Puskás-díjat

A Tottenham sztárja nyerte 2020-ban a Puskás-díjat

A globális koronavírus-járvány miatt a hagyományos nagy rendezvény és ünneplés helyett ezúttal nem gyűltek össze egy helyen a világ legjobbjai a futballban, hanem online került sor a FIFA 2020-as nagy díjátadó gálájára.

A mintegy 11 kategória közül a legszebb gólnak járó Puskás-díjat a Tottenham légiósa, Son Heung-Min nyerte.

Összesen tizenegy kategóriában választották meg a legjobbakat, ezek közül hagyományosan a legjobb férfi és női játékosnak járó elismerések kihirdetését veszi körül a legnagyobb érdeklődés, illetve a díj magyar vonatkozása miatt a legszebb gólnak odaítélt fenti Puskás-díjat.

Az online adást egyrészt mindenki otthonról nézhette, másrészt a műsorvezetők mögött virtuálisan ott lehetett tövbb száz szerencsés szurkoló, aki ily módon “ott lehetett” az ünnepségen.

Az eseményt a FIFA elnökének, Gianni Infantinónak a beszéde nyitotta, aki a 2020-as év nehézségeiről, a koronavírus elleni küzdelemről is beszélt és természetesen megemlékezett a nemrég meghalt legendákról, Diago Armando Maradonáról és Paolo Rossiról is.Az 50 éves sportvezető azt is kiemelte, hogy csütörtök este a nehézségek mellett is az ünneplésről, a legjobbak megünnepléséről szól, még ha csak online is.

Az első díjat a legjobb női kapus kategóriában osztották ki a gálán, és nem más kapta, mint a Lyon játékosa, Sarah Bouhaddi. Ezután a férfiakon volt a sor, ahola Liverpool kapusa, Alisson, az Atlético játékosa, a díj során először jelölést kapott Oblak és a Bayern München focistája, Neuer harcoltak a díjért, amely végül a német válogatott játékoshoz került.

Ezután előbb a legjobb női edzőnek járó díjat adták oda a szervezők, amelyet a holland női csapat szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman kapott. A férfi trénerek közül pedig 2019 után 2020-ban is a Liverpool edzője, Jürgen Klopp kapta az elismerést. Ezzel a német edző lett az első, aki kétszer is megnyerte ezt a címet.

A FIFA Fair Play-díját Mattia Agnese kapta, aki azzal érdemelte ki ezt a díjat, hogy egy mérkőzésen megmentette az ellenfél játékosának az életét, miután az egy összefejelés után eszméletét vesztette.

A Szurkolói-díjat az a szurkoló kapta, aki kedvencei hazai mérkőzéseire minden egyes alkalommal 12 órát gyalogolt, mintegy 60 km-t, csakhogy láthassa játszani őket.

Az este végéhez közeledve először a FIFA női álomcsapatát hirdették ki a szervezők.

A hölgyek után jöhettek az urak, ahol az álomtizenegybe bekerült Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Robert Lewandkowski is. A kihirdetés után az Arsenal korábbi legendás edzője, Arséne Wenger szólt néhány kedves szót az online “jelenlevő” díjazottakhoz.

Mielőtt a legjobb női és legjobb férfi játékosnak szóló díjakat odaadták volna, a szervezők megemlékeztek egy rövid videós összeálítással a 60 éves korában meghalt argentin zseniről, Diego Armando Maradonáról. Ezt követően korábbi játékostársak is meséltek a világbajnokról, majd ezután egy újabb megemlékezés következett, méghozzá a 64 évesen meghalt Paolo Rossiról.

Forrás: origo.hu