Hírek Amerikai hirek A postán is múlnak a novemberi amerikai választások

A postán is múlnak a novemberi amerikai választások

Nem véletlenül hívják Amerikában csigapostának a hagyományos kézbesítést: a kormányhivatalként működő állami posta, a USPS körül az elmúlt hónapokban is botrány volt a súlyos fennakadások miatt, amelyek ráadásul az előválasztási levélszavazókat is érintették. Két és fél hónappal az elnök- és kongresszusi választások előtt a kérdés annál is égetőbb, mivel a koronavírus-járvány miatt egyes becslések nyolcvanmillió levélszavazóval számolnak.

Az erről folytatott politikai vita két síkon zajlik: egyrészt ez a voksolási módszer eddig a demokratákat, nem pedig a republikánusokat segítette, utóbbiak ezért nem támogatják a postai úton való szavazás lehetőségének általánossá tételét. Másrészt a USPS-t irányító Louis DeJoy főpostamester Donald Trump elnök kampánytámogatójából lett republikánus kinevezettként kezdte meg nemrég a munkáját. Ezért a demokraták azzal vádolják, szándékosan hajt végre leépítéseket az évi kilencmilliárd dollár veszteséget termelő postánál, hogy novemberre ellehetetlenítse a levélszavazást.

Nancy Pelosi házelnök ülésezni hívta vissza a nyári szünetét tartó, demokrata többségű képviselőházat, hogy a főpostamester tevékenységét korlátozó jogszabályt fogadjon el. Ám ennek gyakorlati értelme kérdéses: a republikánus többségű szenátus tagjai csak szeptemberben térnek vissza a Capitoliumra, és akkor sem biztos, hogy foglalkoznak ezzel. Trump mindenesetre védelmébe vette DeJoyt, tanácsadója, Steve Cortes pedig azt mondta: nincs az a pénzösszeg, amely elég lenne ahhoz, hogy a postaszolgálat az őszre felkészüljön a levélszavazásra.

A USPS gigantikus szolgáltató, amely azt hivatott biztosítani, hogy az ország legelhagyatottabb zugában élő amerikaiak is mindenki mással azonos áron és feltételek mellett fogadhassák, illetve adhassák fel küldeményeiket. Az állami postánál 633 ezren dolgoznak, évi 150 milliárd küldeményt kezelnek, a USPS az amerikai filmekből is jól ismert Grumman kézbesítőkocsikból álló negyedmilliós járműflottája pedig a világ legnagyobbjai közé tartozik.

Trump a Fox News hírcsatornának nyilatkozva a minap a történelem legnagyobb csalásának nevezte a levélszavazás általánossá tételét, és arról is beszélt: volt, hogy kutyáknak és halottaknak is kézbesítettek szavazólapokat. Ez már nem a postaszolgálat, hanem a levélszavazást lebonyolító egyes szövetségi államok sara, és az elnök demokrata irányítású államokat pécézett ki. Így Kaliforniát is kárhoztatta, ahol „szavazólapok tízmillióit küldik ki”.

„Lehet, hogy mindenki megkapja, csak a republikánusok nem. Megtámadjuk a bíróságon” – mondta.

Forrás: Magyar Nemzet / Szőcs László