Hírek Morzsák A paradicsomtermesztésről dióhéjban

A paradicsomtermesztésről dióhéjban

Ha valaki nevelt már magról palántát, az tudja, hogy nem elég a magoncok kibújásának örülni, hiszen hosszú út vezet még odáig, hogy szüreteljünk, és végig figyelemmel kell kísérni a palántáinkat. Az elmúlt 3 hétben is ez történt. Ráadásként az időjárás sem volt túl kegyes a palántáinkhoz, így szakértőnket, Grósz Tamást sok kérdéssel ostromoltuk. A válasz sosem maradt el, így eddig a legkilátástalanabbnak tűnő helyzeteket, pontosabban palántákat is sikerült megmenteni.

Szakértőnk tanácsai most is sokat segítettek

  • A pici növényeket csak óvatosan, fokozatosan szabad napra tenni! A legjobb  árnyékba tenni  egy hétig, mert a káros sugárzások érik a még gyenge növényeket.  Ezután délelőtt lehet félárnyékba még egy hétig! Nem szereti a hideg főleg nyirkos hajnalokat a palánta, ezért ha ilyen van, egy közeli, de fűtetlen helységbe vigyük! Az erős szelet sem bírja, figyeljünk erre is.
  • Hozzávetőlegesen egy hét és mehet a végleges nagy cserébe vagy ki a kertbe, amivel most még csak óvatosan, hiszen május 15 az utolsó fagymentes nap! Addig is napoztassuk  “félárnyékba” a palántákat. A cserép méret 20 cm széles 30 mélybe kell majd ültetni. A kertbe való kihelyezésnél nagyon fontos 360 fokban érje a napsugárzás, ugyanis a naptól lesz igazán finom.
  • Mit csináljunk, ha felnyurgult a palánta? Támogathatjuk fogpiszkálóval vagy paradicsomkatóval, de szerencsésebb, ha majd a levélig leültetjük, ugyanis a szárból lesz a gyökér. Egyébként is ha kész a palánta mindig döntve  ültetjük, így több vizet és táplálékot tud magához venni! Ez nem érvényes az általunk is nevelt versenyparadicsomra, ami  rövid szárú.
  • Öntözésnél meghálálja a növény, ha esővízzel vagy “klórtalanított”, álló vízzel locsoljuk.  Egy edénybe engedjünk csapvizet hagyjuk állni és öntsük le a tetejét 2 nap múlva!
  • A hónaljhajtásokat ne szedjük le, mert a korai paradicsom nem igényli! Viszont az alsó levelet le kell szedni, főként, ami földet ér, mert a vizes földtől fertőződhet a növény.
  • Hetente egy alkalommal erősítsük valamilyen folyékony trágyával, szinte bármi jó, de csak kevés előírás szerinti. Innentöl várjuk a virágzást!
  • Aki már szabadföldbe szeretné ültetni, az figyeljen arra, hogy a palánták egymástól való távolsága minimum 40-50 cm legyen.  A lényeg, hogy a fejlődéskor ne árnyékolják egymást!

Forrás: sokszinuvidek.24.hu Fekécs Edit