Hírek Vélemények/Publicisztikák A nemzeti konzervativizmus nagy éjszakája

A nemzeti konzervativizmus nagy éjszakája

“Véleménycikkem írásakor központi idő szerint éjfél után járunk – ez pedig azt jelenti, hogy ebben a pillanatban nem biztos, hogy ki lesz az Amerikai Egyesült Államok elnöke, illetve kétséges, hogy melyik párt uralja majd a Szenátust (jóllehet innentől kezdve igen göröngyös az út a demokraták számára a többség megszerzéséhez).

Mégis, sokkalta nyugodtabb hangulatban térek nyugovóra, mint ahogy az a nap során körvonalazódni látszott. Hogy miért? Vegyük csak fontolóra az alábbiakat:

1.    A választások kapcsán lelki szemeim előtt előzetesen egy demokraták által leuralt Szenátus és egy letaglózó Biden-győzelem körvonalazódott – végtére is ezt jósolták a közvélemény-kutatások. Most mégis úgy tűnik, hogy a Republikánus Párt megtartja a Szenátust, s Trump sem esélytelen.

2.    Még akkor is, ha Trump győz, a Szenátus majdnem biztosan a republikánusok kezében marad. Ez azt jelenti, hogy az igencsak megöregedett, s emiatt egyetlen ciklusra pályázó Biden elnök rossz szájízzel, egy republikánus Szenátus árnyékában léphet hivatalba.

3.    Ha Trump el is tűnik a képből, mindez megnyithatja az utat a nemzeti konzervativizmus új politikai szereplői előtt, sőt, az egész pártvezetés vérfrissítésen eshet át. A mai eredmények ugyanis bizonyossá tették azt, hogy a Republikánus Párton belül nem állhat vissza a Trump-éra előtti status quo. Magyarán a 2019 végi úgy nevezett Lincoln-projekt jelentette e törekvés utolsó villanását.

4.    Tekintettel arra, hogy Trump elnök jelesre vizsgázott a fekete és latin-amerikai szavazók körében, e tény minden bizonnyal újrarendeződést vetít előre, s a Republikánus Párt egy szociális értelemben konzervatív, a munkásosztályra nyitott politikai közösség arculatát veheti fel.

5.    Ez a választás egyértelműen a woke-kultúra és az identitáspolitika masszív megtagadásának tekinthető. A mostani eredmény bátorságot adhat a konzervatív politikusok számára arra, hogy hathatósan lépjenek fel minden ilyen tendencia ellen az intézményekben. 

(…)

6.    Amennyiben Trump megtartja a Fehér Házat, a republikánusok pedig a Szenátust, Thomas főbíró szabad belátása szerint mehet nyugdíjba a Legfelsőbb Bíróságról, átadva a helyét egy fiatalabb konzervatív főbírónak. Mindemellett a Republikánus Pártnak arra is lehetősége nyílna, hogy 7-2-es többséget szerezzen a testületben, amennyiben Stephen Breyer főbíró (82) a következő elnöki ciklusban nyugdíjba vonulna.

7.    Ha pedig a Republikánus Párt a mostani elnökválasztás általános győzteseként üdvözül (ami még Trump alulmaradása esetén sem kizárt), ajánlom mindenkinek figyelmébe Yoram Hazony 2019-es beszédét, amelyben meghatározta a nemzeti konzervativizmus definícióját. Ebből ugyanis bátran lehet ötletet meríteni a jobboldal kívánatos irányait illetően.

(…)

Ezekre nem mondhatjuk azt, hogy ne lennének eredmények! Közel sem, s ezeket az eredményeket november 3-a előtt még nem lehetett látni. Gratulálok, Amerika! És az igazat megvallva, habár az illetőt nem szokásom dicsérni ezen a felületen, de gratulálok, Donald Trump. 

Még akkor is, ha Ön történetesen elveszíti a Fehér Házat, ugyanis a Republikánus Párt nem lett volna képes ekkora teljesítményre Ön nélkül.”

Az eredeti, angol nyelvű teljes írást itt olvashatja el.

Forrás: mandiner / Rod Dreher