Hírek Elszakított területi hirek Morzsák A nagyvilág magyarságát képviselik a csíksomlyói búcsúra érkezett lovas zarándokok

A nagyvilág magyarságát képviselik a csíksomlyói búcsúra érkezett lovas zarándokok

A IV. Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevőit köszöntötték Csíkszeredában péntek délután, ezt követően átadták nekik a Hargita megyei és a csíkszeredai önkormányzat megáldott imaszalagjait. Az eseményen elhangzott, noha bizonyos korlátozásokkal szervezhető meg idén a pünkösdi búcsú, a nagyvilág magyarsága mégis együtt ünnepel. 

A péntek reggel Tusnádürdőről indult lovas zarándokok, többek között a Marosszékről és Udvarhelyszékről érkező lovas zarándokokkal kiegészülve a csíkszeredai Kossuth Lajos utcán vonultak fel, ezt követően a megyei tanács épületének bejárata előtt köszöntötték őket a megye és a városi elöljárói.

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a bizonytalanság és a reményvesztettség kátyújából jelenthet kiutat a zarándokút és a zarándokalt felvállalása, az elmúlt időszak noha mindannyiunkat próbára tett, közösségünk bizonyított, a kihívások ellenére is helyt állt. Az utolsó száz méter előtt örömmel fogadunk benneteket, mert rajtatok keresztül a nagyvilág magyarsága tudott imaszalagokat küldeni – fogalmazott Korodi Attila csíkszeredai polgármester, hozzátéve, hogy a pünkösdi búcsú az erdélyi magyarság legjelentősebb keresztény ünnepe, öröm, hogy a tavalyi után, korlátozásokkal ugyan, de megszervezhető a csíksomlyói nyeregben. 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett a lovas zarándoklaton, Bilibók Géza tusnádfürdői plébános áldásával péntek reggel indultak el Csíksomlyó irányába a fürdővárosból.

Potápi Árpád János köszöntőbeszédében kiemelte, bár a szombati búcsú méretei nem fogják megközelíteni terjedelemben azt, amit megszokhattunk 2019-ig, „mégis nyugodtan mondhatjuk, hogy a világ magyarsága a pünkösdöt itt ünnepli velünk”.

Felsorolta, többek között, hogy imaszalagot küldött a csíksomlyói búcsúra a magyar diaszpóra tanács amerikai regionális elnöksége, de Dél-Amerikából, Kanadából, Ausztráliából, Nyugat-Európa régióiból, illetve a Kárpát-medencéből, Felvidéktől Horvátországig is küldtek szalagokat.

2020 nemzeti összetartozás éve volt, 2021 a nemzeti újrakezdésé, ez adhatja a számunkra a reménységet ahhoz, hogy a közösségeink még erősebbek, mint voltak, és a nemzetünk minden nehézség ellenére megerősödve jön ki a járványból – zárta beszédét az államtitkár. 

Az eseményt követően a zarándokok elindultak a csíksomlyói kegyhelyre, ahol búcsús áldásban részesültek.

A lovas zarándoklatról A Hargita Megye Tanácsának Fejlesztési Ügynöksége és az Erdélyi Mária Út Egyesület által szervezett zarándoklat célja, hogy az idei esztendő sajátos, járvánnyal terhelt időszakában a lovas zarándokok eljuttassák a világban és a Kárpát-medencében élő magyar közösségek imaszándékait Csíksomlyóra. 

Fotók: Veres Nándor

Forrás: szekelyhon.ro