Hírek Magyarországi hírek „A gyermek mikor rajzol, újrateremti a világot”

„A gyermek mikor rajzol, újrateremti a világot”

Idén is meghirdette ünnepi rajz és esszépályázatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Ünnepi rajz-és esszépályázatot hirdetett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), amelyre az anyaországban, a Kárpát-medencében, valamint a diaszpórában élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták alkotásait várják.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet küldetéséhez – a gazdasági és társadalmi élet számos területe mellett – egyfajta kulturális misszió is tartozik, amelynek része a Kárpát-haza Galéria életre hívása, ugyanakkor ezt a célt szolgálja az immár hetedik alkalommal meghirdetett rajz-és esszépályázat is. Ahogy Szász Jenő, az NSKI elnöke fogalmazott a legutóbbi díjátadó ünnepségen: – A gyermek mikor rajzol, újrateremti a világot, mindezt úgy, hogy közben nemzeti jelképeink, a magyar címer és zászló, vagy történelmi nagyjaink járnak a fejében.

Miután az Országgyűlés március 16-át a magyar zászló és címer emléknapjának jelölte ki, az NSKI 2014-ben írta ki először a pályázatot, amelyre azóta is minden évben több ezer alkotás érkezik. A pályamunkákat neves zsűri bírálja el – a rajzpályázat öttagú zsűrijének elnöke Jankovics Marcell, Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező; az esszépályázat elnöke pedig Takaró Mihály, József Attila-díjas irodalomtörténész –, majd minden évben március 16-án ünnepélyes keretek között történik meg a díjátadó, amely egyben a díjazott alkotásokból készült kiállítás megnyitója is. A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt a tavalyi évben a nyertesek postai úton kapták meg nyereményüket.

„A gyermek mikor rajzol, újrateremti a világot” – a díjazott alkotásokból kiállítás is nyílik
Fotó: Sulyok Miklós

Idén a szokásos magyar zászló és címer témakör mellett a szervezők öt fontos évfordulóra is fel kívánják hívni a figyelmet, amelyek Hunyadi Jánoshoz, Magyarország kormányzójához; Báthory István erdélyi fejedelemhez; Márton Áron erdélyi katolikus püspökhöz; Hajós Alfrédhoz, a magyar sport első aranyérmét szerző úszóhoz és gróf Esterházy János felvidéki mártírpolitikushoz kapcsolódnak, s így szintén ihletforrásként szolgálhatnak az alkotók számára.

A pályázat 2021-es védnökei között Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mellett, Wittner Mária, ’56-os szabadságharcos, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára is szerepel.

A korábbi évekhez hasonlóan a nyertesek ezúttal is nagy értékű – esetenként 150 ezer forintos – tárgy- és könyvjutalomban részesülnek. A pályázatokat március 5-ig lehet beküldeni, az eredményhirdetésre pedig március 16-án kerül sor, egyelőre elektronikus úton.

A részletes pályázati kiírás az Intézet honlapján érhető el, de érdemes figyelni a közösségi oldalt is.

Forrás: Magyar Nemzet