Hírek Amerikai hirek A globális adó korlátozná a versenyt

A globális adó korlátozná a versenyt

NEM KEDVEZNE MAGYARORSZÁGNAK, HA RÁNK ERŐLTETNÉK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ELNÖKÉNEK TERVÉT

Az Európai Unió vezetőiről nem elképzelhetetlen, hogy a társasági adó ügyében is nyomást próbáljanak gyakorolni az olyan tagállamokra, mint például Magyarország – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Imre. A közgazdász minderről annak kapcsán beszélt, hogy az Egyesült Államok felvetette a globális adó ötletét.

– Az Egyesült Államok pénzügyminisztere és a Fed elnöke keresi a megoldásokat, piacról ugyanis nem nagyon lehet fedezni a tervezet költségeit. Az amerikai kötvénypiac leterhelt, és az összeg nagyságrendje is hatalmas. Az biztos, hogy az egekbe emelkednének a hozamok, így a központi bank kénytelen lenne kamatot emelni. A Fed vezetője azonban már bejelentette, hogy arról nem lehet szó – magyarázta a szakértő.
Boros Imre hangsúlyozta: a megnövelt adósságnak van többletkamata, annak költségét a szövetségi vállalati adó (corporate tax) bevételei általában fedezik. Ez azonban most nem így van. A közgazdász szerint ezért találták ki, hogy megemelik a közteher kulcsát.

– Ne feledjük, hogy a korábbi elnök, Donald Trump éppen adócsökkentéssel próbálta visszacsábítani az országba az amerikai cégeket. A kezdeményezés nem is volt sikertelen. Ha most újra emelkedne az elvonás mértéke, a vállalatok egy része ismét a távozás útjára lépne.

Több amerikai multinacionális társaság pedig most sem ott fizeti meg a terheket – mondta. Az Egyesült Államok ezért szeretné, hogy világszerte eltűnjenek a társasági adókulcsok közti különbségek.


– A nagyobb európai államokban, így például Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban gyakorlatilag az amerikai szinten van vagy annál is magasabb ez a közteher. Nyilván itt további emelésről nem lehet szó. Írország, Liechtenstein vagy éppen Luxemburg viszont jóval kisebb elvonással terheli a vállalatokat, nem is beszélve a világ mintegy 25 olyan országáról, ahol nulla a társasági adókulcs. Az olajmonarchiákban is ez a helyzet: vagy nagyon alacsony az adó, vagy nincs is. Nyilván Oroszországot sem lehet arra kényszeríteni, hogy az Egyesült Államok elképzeléseihez hangolja az adórendszerét – magyarázta Boros Imre. Rámutatott:

az adóemeléssel Amerikában a kis- és közepes cégeket hoznák a legnehezebb helyzetbe. Lényegében Trump támogatói járnának nagyon rosszul. A globális adóemelés pedig korlátozná a nemzetközi adóversenyt.

A közgazdász kitért Magyarországra is. – Hazánkban a társasági adó kilenc százalék, ami jelentős előny a befektetőkért folyó küzdelemben. A külföldi cégeknek érdemes nálunk termelniük és itt adózniuk. A pénz hozzánk jön, ami itt járul hozzá a növekedéshez. Ebből többletjövedelem lesz, amely a pénzügyi egyensúly fenntartását is segíti. Ennek a nagyobb uniós államok egyáltalán nem örülnek. Már korábban is hallatszottak azok a hangok, amelyek felszámolnák azt a jogosultságot, hogy a tagállamok nemzeti hatáskörben döntsenek a közteher mértékéről – hangsúlyozta.

– Az Európai Unió vezetőiről nem elképzelhetetlen, hogy most is nyomást próbáljanak gyakorolni az olyan tagállamokra, mint például Magyarország. Erre érdemes felkészülni. Érdekes, hogy arról viszont szó sincs, hogy az offshore paradicsomokba menekített pénzek előtt vágják el az utat. Holott az egészet ezzel kellene kezdeni – vélekedett Boros Imre.

Forrás: Magyar Nemzet