Hírek Külföldi hirek A francia vezérkari főnök a hadsereg elhagyására kérte az aggodalmaikat nyílt levélben megfogalmazó katonákat

A francia vezérkari főnök a hadsereg elhagyására kérte az aggodalmaikat nyílt levélben megfogalmazó katonákat

Francois Lecointre francia vezérkari főnök a hadsereg elhagyására kérte azokat a katonákat, akik – névtelenül – újabb nyílt levélben fogalmazták meg aggodalmaikat a haza “túlélése” miatt, s véleményüket ismét a Valeurs Actuelles című francia konzervatív hetilapban tették közzé.

Az Emmanuel Macron köztársasági elnökhöz, a miniszterekhez, a  képviselőkhöz és a főtisztekhez intézett nyílt levelet névtelenül megfogalmazó katonák szerint a következő választásokon nem “a mandátumok meghosszabbításáról vagy mások mandátumának megszerzéséről lesz szó. Hanem a haza túlélése a tét”. A szerzők jelezték, hogy “nemrégiben léptek a pályára”, ezért a szabályzatnak megfelelően nyilvánosan nem nyilváníthatnak véleményt.


A bárki számára nyílt, vasárnap este közzétett petíciót kedd estig csaknem 250 ezren írták alá.
A vezérkari főnök kedden arra kérte a felhívást megfogalmazókat: vegyék le az egyenruhát annak érdekében, hogy szabadon kifejezhessék a véleményüket, tiszteletben tartva a hadsereg politikai semlegességét.


“A legészszerűbb nyilvánvalóan elhagyni az intézményt (ezeknek a katonáknak) annak érdekében, hogy a legnagyobb szabadságban kifejezhessék a véleményüket és a meggyőződésüket” – írta az AFP hírügynökség által idézett levelében Francois Lecointre, akinek sorait mind a 270 ezer katona megkapta. A vezérkari főnök nem helyezett szankciókat kilátásba az aláírókkal szemben.


A nyílt levél szerzői magukat “olyan aktív katonának” nevezik, akik “szeretik a hazájukat”. “Ez az egyetlen dicsőségünk. És ha a szabályzatnak megfelelően nem is fejezhetjük ki a véleményünket nyilvánosan, ugyanannyira lehetetlen számunkra hallgatni” – hangsúlyozták.


“Afganisztánban, Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban vagy máshol, többen közülünk szembenéztek az ellenséges tűzzel. Vannak, akik ott is hagyták a bajtársaikat. A bőrüket adták az iszlamizmus elpusztításáért, amellyel közben kompromisszumokat kötnek a hazánkban”

– fogalmaztak az aláírók.


“Szinte mindannyian részt vettünk az Őrszem (Sentinelle) terrorellenes járőrözésben”, amely a 2015 januári párizsi merényleteket követően kezdődött a belföldi terrorfenyegetettség miatt. “Saját szemünkkel láttuk a magukra hagyott külvárosokat, a kiegyezést a bűnözéssel. Több vallási közösség is kísérlet tett arra, hogy politikailag felhasználjon minket. Olyanok, akik számára Franciaország semmit nem jelent, semmi többet, mint a szarkazmus, a megvetés, sőt a gyűlölet tárgyát”.  


A felhívást megfogalmazóknak sem a száma, sem a személyazonossága nem ismert.


Levelében a vezérkari főnök elsősorban azt kifogásolta, hogy a katonák a személyes meggyőződésük nevében olyan politikai vitákba sodorták a hadsereget, amelyekbe az nem szólhat bele. Ezért azt kérte a katonáktól, hogy “tegyenek bizonyságot a józan észről és főleg az éleslátásról”.


“Minden katona szabadon gondol azt, amit akar, de egyértelműen különbséget kell tennie aközött, ami az állampolgári felelősségéhez tartozik és aközött, ami a katonai felelőssége része”

– írta a vezérkari főnök.


Lecointre tábornok levelét a le Figaro című konzervatív lap úgy értékelte: a vezérkari főnök “megnyugvást keres”, és korábbi nyilvános megszólalásához képest ezúttal “kevésbé konfrontatív”. A levélben ugyanis úgy fogalmazott: egyes katonák “talán naivitásból” írták alá a nyílt levelet.  


A Valeurs Actuelles először április 21-én közölt mintegy húsz nyugalmazott tábornok, valamint száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona által aláírt felhívást, amelyben Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kérték. A szöveg először egy blogban, majd április 21-én, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet 60. évfordulóján a hetilapban is megjelent.


Az aláírók elítélték “a szétesést, amely a hazát sújtja”, “a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál”, “az iszlamizmust és a külvárosi hordákat”, amelyek szerintük “az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá” kényszerítették az ország egy részét. A nyugalmazott tisztek az írásukban jelezték, hogy “készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak”. Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, “az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség”


Franciaországban a hadsereg hagyományosan távol tartja magát a politikai vitáktól. A köztisztviselőkre vonatkozik a “visszafogottság kötelezettsége”, amely a nyilvános állásfoglalásokban politikai semlegességet jelent.


A szöveg heves közéleti vitát váltott ki, egyes politikus elsősorban azt vélelmezték, hogy a katonák lázadásra szólítanak fel, míg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés üdvözölte a tábornokok helyzetértékelését.

Jean Castex kormányfő akkor azt hangoztatta, hogy a kezdeményezés “ellentétes minden köztársasági elvünkkel”.

Forrás: MTI