Hírek Vélemények/Publicisztikák A döntő ütközet megvívása a most felnövekvő nemzedékre vár

A döntő ütközet megvívása a most felnövekvő nemzedékre vár

Augusztus 20-án indította el Igazság, erő, felemelkedés: együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét! című többhetes szemléletformáló kampányát az Alapjogokért Központ. Az akció fő eleme egy kisfilm, mely a magyarság Kárpát-medencei történetének meghatározó eseményeit dolgozza fel. Szánthó Miklós igazgatót kérdezte a Magyar Hírlap.

– Én tényleg sajnálom – reagált a Magyar Hírlapnak Szánthó Miklós arra a felvetésére, hogy György Péter esztéta „végtelenül giccsesnek, hiányosnak, történelmietlennek, hajmeresztőnek, naivnak” értékelte az említett kisfilmet.

– Végtelenül sajnálom és szomorúnak tartom, hogy az ellenzék képtelen megélni a saját magyarságát. Egy szemléletformáló kampányt indítottunk, amelynek az a mondanivalója, hogy bár a magyarság elmúlt ezer évében a daliás idők mellett voltak sorscsapások is, összességében a teljesítményünk feljogosít minket a történelmünk folytatására. Ez a videó nem egy dokumentumfilm, hanem érzéseket közvetít, a „magyar képességeket”, a „magyar érzést”. Azt, hogy tisztában voltunk és vagyunk a magunk igazságával, de ehhez erőt kell szerveznünk. És a régióban az elmúlt tíz év sikereinek köszönhetően most van egy olyan geopolitikai pillanat, hogy erre a velünk élő népekkel együtt képesek lehetünk, hogy együtt emelkedjünk fel, hogy együtt tegyük naggyá a Kárpát-medencét. A többes szám szól tehát egyfelől a magyarsághoz, a környező országokhoz, de az együtt élő generációkhoz is – mondta el az Alapjogokért Központ igazgatója, aki szerint szüleink és a mi generációnk képes a győzelem kapujáig eljuttatni Magyarországot, de a döntő ütközet megvívása a most felnövekvő nemzedéké lesz.

– Ha a vértelen szépelgőknek az a baja, hogy ez egy nagyon „militáns” üzenet, lelkük rajta: szerintem a természet első törvénye, hogy a világ ellentétpárokban működik. Nekem pedig személy szerint meg­győződésem, hogy nagy idők állnak előttünk, de ehhez bátorság, küzdeni tudás, büszkeség szükségeltetik, és nem valami elpuhult tunyaság, amit manapság „kompromisszumkészségnek” meg „konszenzuskeresésnek” hívnak.

Szánthó Miklós arról is beszélt, miként született meg a kampány ötlete.

– Orbán Viktor miniszterelnök mondott egy – szerintem felszabadító erejű – beszédet Trianon kapcsán június hatodikán Sátoraljaújhelyen, és azt láttuk, hogy bár a beszéd gondolatisága egyedülálló, annak „hírértékét” a napi fejlemények pár nap után felülírták. Minket viszont nagyon megfogott a beszéd egyik súlyponti eleme, az, hogy az „igazság erő nélkül keveset ér”. Úgy fordítottuk le magunknak az egészet, hogy csak úgy tudunk erőt szervezni magunk körül, ha a mögöttünk hagyott ezer év magasságából felülemelkedünk azokon a sérelmeken, melyeket lényegében a nyugati vagy keleti nagyhatalmak szítottak a régió népei között. Ez nem ilyen „konszenzusblabla”, mint amit említettem, hanem azt jelenti, hogy mi, magyarok, akik Szent István szemével is nézhetjük a világot, megtehetjük, megengedhetjük magunknak, hogy segítő jobbot nyújtsunk a körülöttünk élő népeknek. Természetesen sosem feledhetjük azokat az ármánykodásokat és összeesküvéseket, melyek a magyarság ellen irányultak, de most megvilágosodhat minden, minden értelmet nyerhet végre. Ahogy igaz ugyanis, hogy az igazság erő nélkül keveset ér, úgy az is igaz, hogy nagy nemzetté válni csak az tud, amely megjárja a maga kálváriáját. És minden földi szenvedésben egyben ott van a megváltás is. A kampány lényegi eleme, hogy fogja át minden nap a tudatunkat, hogy a sokszor szenvedéstörténetnek hitt magyar sors nem volt hiábavaló, célja volt, céllal maradtunk meg. Megérthetjük, hogy igenis mi magunk vagyunk a legendás felmentő sereg, amelyre oly régóta vártunk – fejtette ki Szánthó Miklós.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatják!

Forrás: Magyar Nemzet