Hírek Clevelandi hirek Sport hirek A clevelandi (magyar) labdarúgás motorja

A clevelandi (magyar) labdarúgás motorja

Folytatjuk exkluzív interjúnkat Dr. Gyékényesi János Pállal, az Ohiói Labdarúgó Szövetség elnökével

A napokban az Amerikai foci magyar módra című cikkünkben bemutattuk Dr. Gyékényesi János Pál, egykori NASA mérnököt, aki immár 30 éve az Ohiói Labdarúgó Szövetség elnöke. Cikkünk első részében szó esett az amerikai és ezen belül az Ohio állambeli labdarúgás keletkezéséről, melyben az Amerikába kivándorolt magyaroknak is jelentős szerepe volt. Dr. Gyékényesi János Pál elbeszélésében emellett végig követtük a clevelandi futball történetét és az ő szerepét benne egészen a hetvenes évekig.

A folytatásban, interjúnk második részében szó lesz az amatőr magyar labdarúgás hetvenes évektől napjainkig tartó szakaszáról, a profi labdarúgás és a Cleveland Cobrák történetéről, illetve Dr. Gyékényesi János Pál szerepéről az Ohiói Labdarúgó Szövetségnél.

1980-ban az elnök az egész ligát meghívta a Fehér Házba. A látogatás során a futballrajongó Jimmy Carter elnökkel találkozott Dr. Gyékényesi János Pál is, aki a Clevelandi Clubot képviselte. A háttérben Ron Newman, aki az USA történetének leghíresebb edzője.


Mit jelentett önöknek a labdarúgás a diaszpórában?

A labdarúgás valódi közösségépítő és összetartó lehetőség volt minden bevándorló nemzet számára. Egy jó alkalom volt arra, hogy találkozzunk, kapcsolatot tartsunk egymással. A focipályákon és lelátókon politikailag vagy nemzetiségileg sosem volt ellentét köztünk. Egyedül a szerbek és horvátok közt akadt néha konfliktus, de magyarok, svábok, románok, lengyelek, görögök stb. mindig elfértünk békében egymás mellett. Egyedül csak a komcsikat utáltuk. Persze ebben összekötött minket a közös sorsunk. Ez az évek során egyre jobban gyengült, hiszen nem volt már háború, megtörténtek az európai rendszerváltások, gyengült a bevándorlás mértéke is, és ezáltal a nemzeti közösségek ereje is. Ez kihatott a labdarúgásra is indirekt módon.

Hogyan alakult az ön pályafutása?

A Clevelandi Case Western Reserve University-n kapott masters fokozat után a doktori tanulmányaimat a Michigan State University-n folytattam. Michiganben ismét volt alkalmam focizni. Főleg jamaikai csapattársaim voltak, akikkel megnyertük az USA egyetemi bajnokságát is. Többször elhoztam pár játékost is közülük a későbbiekben a magyar csapatba, hogy erősítsünk kicsit.

Az egyetem és a doktori disszertáció elvégzése után felkértek a ligánál, hogy vállaljam el az elnökséget. Közben aktívan játszottam mindig valamelyik csapatban. Sokáig voltam tagja a magyar csapatnak, de az olaszoknál is játszottam, sőt még az Ohio bajnokságot is megnyertem velük, és országos kupameccset is játszottunk Pennsylvania, Illinois és Michigan ellen. Amikor a magyar csapat egy hanyatlós periódus után ismét életre kapott, visszatértem hozzájuk. Akkoriban a 4.-5. helyen szerepelt a csapat. A Cleveland melletti többségében magyarlakta faluban sok fiatal magyar volt, akikkel felfrissítettük a keretet. Ennek köszönhetően ismét visszaesett a csapat színvonala, mert nem volt meg a megfelelő tapasztalat a fiatalokban.

A szerb csapatban is játszottam négy évet, velük is nyertem bajnokságot. Meg kell valljam, hogy ligaelnökként nem akartam rossz csapatban játszani, hogy ne mutogassanak rám, ezért is váltottam többször csapatot ami hozzásegített ahhoz is hogy jobban megismerjenek engem.

A mérnöki munka és a foci tökéletesen kiegészítette egymást. A NASA-nál dolgoztam főállásban, kutatómérnök és osztályvezető voltam, emellett futballvezető is, és mindegyiket nagyon szerettem.A hetvenes években visszatért a profi labdarúgás és ön vezetőként is bekerült a futball vérkeringésébe.


1972-ben 10 csapat részvételével megindult a másod osztályú profi liga, és a Clevelandi csapatot Jánosi Miklós, az acélüzem tulajdonosa alapította a magyar faluval együtt. A gyárnak saját csapatai voltak.

Öt üzletember, köztük két magyar összefogott és összedobta az évi 100 ezer dollár fedezetet, hogy létrehozzák a Cleveland Cobra nevű profi csapatot. Megkerestek engem is, és felkértek, hogy vállaljam el a csapat vezetését. Tíz éven keresztül voltam a csapat vezetője. Az első feleségemet is bevontam a munkába, ő vezette az irodát. A fizetség pedig az volt, hogy 10 százalékos tulajdonjogot kaptam a csapatból.
 
A Clevelandi profi csapat az első években jól szerepelt. A játékosok fele helyi játékos volt, a másik fele légiós. Volt több magyar légiós is (Horváth Jenö, Szabó László, Jánosi Miki, Juhász István), illetve a vezetőségben velem együtt hárman voltunk magyarok. A bajnokság mellett több rangos csapattal játszottunk felkészülési mérkőzést, így például az izraeli, kanadai és az Egyesült Államok válogatottja ellen, de még az olimpiai bajnok lengyel válogatott ellen is játszottunk egy alkalommal, 15000 néző előtt. Klubcsapatok közül a Dortmund és Rapid Vienna ellen léptünk pályára, de nagy büszkeség, hogy a Fradit és az MTK-t is vendégül láttuk. Az ilyen mérkőzéseken mindig volt 5-6000 néző, de még a ligában is, a legérdektelenebb mérkőzéseinkre is kilátogattak legalább kétezren.

A Cleveland Cobrák idejében 1972-82 közt minden szabadidőmet a profi csapat kötötte le, így a ligaelnöki posztomról is lemondtam 1976-77 körül. Persze az ismeretség és a jó kapcsolat megmaradt mindenkivel. A labdarúgás világában mindenki csak Dr. John-nak ismert, mivel a vezetéknevemet az amerikaiak nehezen tudták kimondani. Ezért is választottak engem a Cobrák élére, hiszen a labdarúgás minden zegét-zugát ismertem. 

Mi lett a Clevelandi Cobrák vége?

Végül 1982-ben a tulajdonosok eladták a csapatot. A profi labdarúgást ezután Clevelandban felváltotta a teremfoci. Egy ügyes zsidó üzletember volt a főszervező, de a teremfociban is voltak magyar üzletemberek, tulajdonosok és szponzorok. Sőt a bajnokságban még magyar játékosok is voltak, a New York csapatában például négyen. Cleveland sikeres volt, bár csak a középmezőnyben szerepelt, az átlag nézőszám 10 ezer körül volt mérkőzésenként. Én viszont a teremfociban már nem vállaltam szerepet.Hogyan alakult közben az amatőr labdarúgás?


1974 körül megint hanyatlásnak indult a magyar foci, legalábbis a külső városokban Akronban, Younstownban, Toledóban megszűntek a csapatok, csak Clevelandban maradt meg. Nekünk három csapatunk volt akkoriban, egy gyengébb Turul nevű csapat, a Szent István, és a frissen alakult Clevelandi Magyar Atlétikai Club (CMAC). 1975 után már csak a CMAC maradt, ők vették át a többi csapat helyét. Szent István klub csapata kiöregedett, és szép lassan eltűnt. A CMAC már egy új amerikai magyar nemzedék kezében volt. A foci mellett több más szakosztályt is indítottak, mint a pingpong, vívás vagy boksz szakosztály.

Hogyan alakultak a 90-es évek?


A labdarúgás szeretete a 90-es években megerősödött Clevelandban is, hiszen a 94-es hazai rendezésű világbajnoksággal a foci is népszerűbb lett. A VB főszervezője amúgy a Philadelphia Club tulajdonosa, a félig magyar félig német Werner Fricker volt. Ő lett az Országos Szövetség elnöke is. Én VB mérkőzést 1994-ben Detroitban láttam. Mindent összevetve ez a VB hatalmas gazdasági sikert hozott a FIFA és az USA Szövetségének részére egyaránt. Ebből a nyereségből kezdődött kicsivel késõbb a mostani MLS Profi Liga.  

Clevelandban sajnos nincs profi labdarúgás és MLS csapat. A legközelebbi profi csapat Columbusban van, oda gyakran szoktunk járni a feleségemmel meccsekre, sőt ha magyar vendégeink vannak, néha őket is elvisszük. Tavaly nyáron például Columbusban játszott a Real Madrid és a PSG 86.000 néző előtt.

Ön a Cobrák után visszatért a Labdarúgó Szövetséghez.

Igen, Ohio államban az amatőr liga és a profi csapat után az Ohiói Labdarúgó Szövetségben vállaltam szerepet, először alelnök, majd 1990 óta elnök vagyok, de egy ideig a bírók elnöke is voltam. 1976-ban vettem részt az első szövetségi gyűlésen, és 1986 óta egy ilyen évi gyűlést sem hagytam ki.

Az Országos Labdarúgó Szövetség négy lábon áll. Az első a profi liga, ahova tartozik az MLS is. A második az amatőr liga, ahova az általam vezetett Ohiói Labdarúgó szövetség is tartozik. A harmadik az ifjúsági ligák, a negyedik pedig az akadémiák és dísztagok. Összesen 150 akadémia van az Államokban.
Az Ohiói Labdarúgó Szövetségben (OSAN) mi az amatőr focival kapcsolatos ügyekről döntünk. Évente kb. 2000 bírót és 2500 játékost regisztrálunk.Mondhatom azt is, hogy nemzetközi szerepem is van az amerikai labdarúgásban, hiszen a 2026-os közös szervezésű (USA-Kanada-Mexikó) VB megnyerése előtt Dr. Csányi Sándorral is tárgyaltam, akinek tetszett a beadványunk, és szimpátiáját fejezte ki, végül pedig a szavazatával is segített. Erre az amerikai labdarúgó szövetség elnöke Carlos Cordeiro kért meg.

Hogy áll a magyar labdarúgás napjainkban Clevelandban?

A clevelandi magyar foci 2003-ig volt erős, akkor volt utoljára versenyképes a CMAC. Sajnos az első feleségem megbetegedett és nem tudtam már foglalkozni velük utána, így meg is szűntek, jobban mondva átalakultak. 2006 óta Cleveland Hungarians néven teremlabdarúgó csapattá váltak. Ez a csapat szerepel a mai napig az Árpád Kupákon is. Szerencsére a mai napig van a csapatban még 5-6 tapasztalt „öreg róka” akikkel annak idején együtt játszottam, és mellettük mindig akad egy két fiatal is, aki tud szaladni. 2006-2010 között még vezettem egy magyar teremfoci csapatot (CMAC név alatt), akikkel minden évben osztály bajnokságot nyertünk.

A clevelandi magyar labdarúgás a mai napig sem szűnt meg, de a régi dicső múltjához képest már csak teremfocira csökkent. Jelenleg két öregfiú csapatunk van, a Cleveland Immigrant Son Brewery és a Cleveland Hungarians FC. A legutóbbi hazai szervezésű Árpád kupán mindkét csapat részt vett.

Az Árpád kupákon Ön is részt szokott venni?

Az Árpád Kupákban a kezdetek óta lehetőségeim szerint mindig támogató szerepet vállalok, többször vettem részt Las Vegasban is a tornán, de a tavalyi clevelandin is ott voltam. A Clevelandi csapatba 2004-ben még Simon Zoltán egykori szombathelyi játékost is sikerült beszerveznem. A jelenlegi clevelandi magyar fociéletben, és abban, hogy egyáltalán van napjainkban clevelandi magyar labdarúgás Csibi Lórándnak hatalmas szerepe van. Tavaly neki köszönhetően mi voltunk a házigazdái az Árpád Kupának, ami nagyon jól sikerült. Már csak előadóként vettem részt, mivel három éve visszavonultam az aktív játéktól.

Ha jól tudom, maga mellé vette őt a Labdarúgó Szövetségnél is.

Igen, az Árpád kupa megszervezése győzött meg, hogy milyen jó képességekkel rendelkezik Lóránd, és beszervezzem őt az Ohiói Labdarúgó Szövetségbe, ahol nemrégiben titkárnak választottunk. Nagyon örvendek, hiszen így már hárman vagyunk magyarok, és amikor majd visszavonulok, akkor is marad legalább magyar az Ohiói labdarúgásban. 
Sajnos idén a koronavírus miatt elmarad a chicagói Árpád Kupa, de talán szeptember végén megtudunk majd szervezni egy kisebb tornát, hogy mégse maradjon el az amerikai magyarság találkozója.

Milyen szerepe van a focinak családi szinten?


Nálunk a családban a foci komoly helyet foglal el. Két fiam velem játszott egy Clevelandi magyar csapatban tíz évig a legmagasabb szinten. Ez egyedülálló családi élmény volt. Az első feleségem sajnos korán meghalt, de nagyon szerette a labdarúgást, és mindig támogatott az ezzel kapcsolatos munkámban. A fiaim is fociztak egész életükben. A második feleségem kiválasztásakor is fontos szempont volt, hogy ha esetleg nem is szeretné a focit, de ne gátoljon engem ebben. Szerencsére sosem volt ilyen probléma.

Ön milyen pozícióban játszott a pályán?


Fiatal koromban jobb összekötőként játszottam, Kocsis Sándor volt a példaképem. A későbbiekben, amikor már fizikailag nem tudtam annyira tartani a ritmust, hátvédet játszottam, ami tökéletesen megfelelt, hiszen jól láttam mindig a pályán, és szerettem építeni a játékot. Három évvel ezelőtt hagytam csak abba a játékot, de azóta sem távolodtam el a labdarúgástól.
Mottóm: Soccer is your game for life!

KÉPGALÉRIA


Dr. Gyékényesi János Pál (álló sor balról a negyedik) az olaszok Inter Italian csapatával is nyert bajnokságot 1968-ban.


A Clevelandi Magyar Atlétikai Club (CMAC) csapata 1972-ben. Dr. Gyékényesi János Pál az első sorban balról a második helyen, mellette Bandi öccse. A csapatban több NB1-es játékos volt.


Dr. Gyékényesi János Pál (álló sor jobbról a negyedik, mellette Bandi öccse) 1974-ben a kommunista ellenes szerb Belgrade United csapatában, mely egész évben veretlen volt. Ebben a csapatban négyen voltak magyarok. Elmondása szerint a harminc éves aktív játékos ideje alatt ez a csapat volt a legjobb, amit a helybeli Tito ellenes Szent Száva templom szervezett. Ilyen eredményes csapat rajtuk kívül azóta sem volt a Clevelandi Ligában.Dr. Gyékényesi János Pálnak időközben megkezdődött a sportvezetői pályafutása is, amit az alábbi két képen látni is lehet, az elsőn a Lake Erie Soccer League elnökeként szerepel 1972-ben, a második képen pedig az látszik, hogy ugyanebben az évben az Ohiói Labdarúgó Szövetségnek Csóré Ferenc az elnöke, akitől a későbbiekben Dr. Gyékényesi János Pál átvette a stafétát.
A CMAC csapata 1973-ban. Dr. Gyékényesi János Pál Bandi öccsével együtt az álló sorban jobbról a harmadik és negyedik helyen


1975-ben Pelé a Cosmos csapatával Clevelandba érkezett, hogy játszon az USA válogatott ellen. Mivel Pelé a legmagasabban fizetet atléta volt a világon,nagyon sok ember ment ki a stadionba, hogy láthassa őt. Pelét Dr. Gyékényesi János Pál kalauzolta Clevelandban azokban a napokban. Külön érdekesség, hogy Pelé tanácsadója, dr. Julio ugyanazon az egyetemen végzett, ahol Dr. Gyékényesi János Pál, így hamar meglett a közös hangnem, és jó barátságot kötöttek. Pelét nagyon közvetlen és kellemes emberként írta le Dr. Gyékényesi János Pál


A Cleveland Cobrák csapata 1975-ben az olimpiai bajnok lengyel válogatott ellen játszott 15000 néző előtt


Cleveland Cobra csapata 1977 Gyékényesi János Pál az álló sor bal oldali szélén. Magyar játékosa is van a csapatnak Horvát Jenő személyébenA Cleveland Cobra csapata 1981-ben. Dr. Gyékényesi János Pál az álló sorban a jobb szélen a csapat menedzsereként. Magyar játékosa is volt a csapatnak Jánosi Miklós személyében


A Cleveland Hunters csapata 1982-ben a Youngstowni stadionban lépett pályára. A csapat tagja Baráth Imre az NB2-es Gyöngyös egykori gólkirálya.
A Hunters csapatát Pásztór József szervezte, 1990-ig futott, majd egyesült és osszeolvadt a CMAC csapatával.


A Cleveland Hunters csapata 1985-ben. Dr. Gyékényesi János Pál az álló sor jobb szélén. Nagy büszkeség számára, hogy többször, mint ahogy ezen a képen is, egy csapatban szerepelt a két fiával, Andrással és Tamással.


A Cleveland Hungarians 1991-ben. Dr. Gyékényesi János Pál a jobb szélen. A csapatban András és Tamás fiai is játszottak


A Cleveland Hungarians 1997-ben egy teremtornán. Dr. Gyékényesi János Pál az álló sor jobb szélén. 1990 után mivel nemzetiségi ligákról volt szó, a klub neve már nem számított, hogy CMAC vagy Hunters, csak a nemzetisége, így minden magyar csapat a Hungarians névvel volt ismert.


A Cleveland Hungarians 1999-ben Las Vegasban az Árpád Kupán. Van aki ebből a keretből még tavaly, 2019-ben is játszott a Clevelandi Árpád Kupán


1999-ben az amerikai rendezésű Női Labdarúgó Világbajnokság kupájávalDr. Csányi Sándor MLSZ elnökkel Budapesten 2018-ban

Szerző: Tőkés Máté

Forrás: sporthataroknelkul.hu