Hírek Amerikai hirek A Biden-adminisztráció meghirdette új stratégiáját a belföldi terrorizmus ellen

A Biden-adminisztráció meghirdette új stratégiáját a belföldi terrorizmus ellen

Az amerikai kormány kedden meghirdette a belföldi terrorizmus elleni új stratégiáját, amelynek értelmében fokozni fogják a lehetséges fenyegetések elemzését, erősítik az információmegosztást a különböző bűnüldöző szervek között, valamint szorosabban együttműködnek majd a techcégekkel a kockázatot jelentő internetes tartalmak eltávolítása érdekében.

A Nemzetbiztonsági Tanács körülbelül öt hónappal azt követően tette közzé a tervezetet, hogy többen, köztük Donald Trump volt elnök hívei január 6-án megrohamozták Washingtonban a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a tavaly novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. Ezt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) belföldi terrorcselekménynek minősítette. Az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) jelentése szerint idén fokozott veszélyt jelentenek a belföldi szélsőséges csoportok, leginkább a fehér felsőbbrendűséget hirdető, illetve a kormányellenes fegyveres szervezetek. Az új stratégia keretében egyebek mellett javítanák az információmegosztást a helyi, az állami és a szövetségi bűnüldöző szervek között, valamint új rendszert hoznak létre az FBI-on belül a belföldi terrorcselekmények “módszeres nyomon követésére”. Továbbá fokozottabban vizsgálnák a közösségi oldalakon megjelenő tartalmakat, felvilágosító programokat indítanának és fellépnének az álhírek ellen. Célként tűzték ki azon kormányzati alkalmazottak azonosítását is, akik potenciálisan veszélyt jelenthetnek, s több szövetségi ügynökség már dolgozik is ezen. Szükség esetén javítanák a nemzetbiztonsági átvilágítás módszereit, hogy nagy biztonsággal még azelőtt ki tudják szűrni a szerintük nem megfelelő embereket, hogy fontos és érzékeny pozícióba kerülnének – közölte egy névtelenséget kérő tisztségviselő.

Az igazságügyi minisztérium megvizsgálja egy új, kifejezetten a belföldi terrorizmussal kapcsolatos törvény elfogadásának lehetőségét. Ennek híján a hatóságok csak más jogszabályok alapján járhatnak el az ideológiai indíttatású, erőszakos bűncselekményeket elkövető, nemzetközi kötődéssel nem rendelkező személyek ellen. Ez pedig megnehezíti a vallási, faji vagy politikai indíttatású erőszakcselekmények nyomon követését, és akadályozza a belföldi terrorizmus egységes törvényi tényállásának rögzítését. Az ellenzők szerint azonban az ügyészségnek már így is elegendő eszköz van a kezében a hatékony fellépéshez. A tárca emellett elsődleges fontosságúnak minősítette a belföldi terrorizmus elleni küzdelmet, és jelentős anyagi forrásokat csoportosított át ennek céljára. A jövő évi költségvetési tervben például az erre szolgáló keretet megnövelték százmillió dollárral.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a fenyegetést. A belföldi terrorcselekmények megelőzése, és az azt tápláló tényezők visszaszorítása sokdimenziós választ követel a szövetségi kormányzat egésze részéről, de azon kívülről is

– hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök. Biden már a január 20-i elnöki beiktatási beszédében is kifejtette, hogy az Egyesült Államok “legyőzi majd a politikai szélsőségességet, a fehér felsőbbrendűséget és a belföldi terrorizmust”.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Forrás: pestisracok.hu