Hírek Clevelandi hirek 1956-os megemlékezés Clevelandban + Videó

1956-os megemlékezés Clevelandban + Videó

Nemzeti ünnepünk alkalmából 2020. Október 23-án, pénteken a clevelandi Egyesült Magyar Egyletek szervezésében a Mindszenthy téren, az 1956-os szabadságharcosok szobránál megemlékezést tartottak.

Szűk körben zajlott az esemény, de a clevelandi magyar szervezetek majdnem mindegyike küldött egy-egy képviselőt erre a megemlékezésre. Ünnepi meghívottként vett részt nemzeti ünnepünkön, Magyarországi Chicagói Főkonzulátusának első-beosztott diplomatája, dr. Virányi Erika.

Dr. Szentkirályi Endre az Egyesült Magyar Egyletek elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, Dr. Krasznai Csaba református püspököt kérte fel egy közös imára.

Dr. Szentkirályi Endre az amerikai himnusz közös eléneklése után, mondott pár szót a helyszínen lévő két szoborról.

Az egyik Mindszenty József bíborost ábrázolja, amelyet Hollósy György művész készített 1977-ben, aki a Clevelandi Művészeti Egyetemre járt, napjainkban pedig New Jerseyben lakik.

A másik alkotás az ismeretlen pesti srácot jelképezi, kezében a lyukas zászlóval, arcán a szenvedéssel, térde-rogyva. A Time magazin 1957. január. 7. számának borítóján szerepelt, kezében fegyver mögötte két harcos társa.

A két szobor természetesen szorosan összetartozik, amellyel példát mutatnak a következő nemzedékeknek, felhíva a figyelmet a zsarnokság és az elnyomás hatalmas fenyegetésére.

A bevezető után K. Zoltán Requeim 56 versét Csibi Lóránd, a Clevelandi Magyarokért Alapítvány elnöke olvasta fel.

Következett Dr. Virányi Erika, Magyarország Chicagói Főkonzulátusának első beosztottja, aki ünnepi beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tetteit méltatta, akik példaként kell hogy álljanak a következő nemzedékek előtt.

A konzulasszony úgyszintén felolvasta Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak ünnepi beszédének azt a részét, amelyben a forradalom idején és utána menekülni kényszerült honfitársainkat köszönti, szerte a nagyvilágban, értékes és hasznos tagjainak tartva őket, az egyetemes magyarság részének tekintve őket.

Mindezek után megkoszorúzták minkét emlékművet, a záró imát Tamássy Éva evangélikus lelkész mondta el, majd a magyar himnusz eléneklésével ért véget a megemlékezés.

Egy közös fotóval örökítették meg az utolsó mozzanatát a 2020-as év, 1956-os szabadságharcunkra való megemlékezésnek.

Csibi Lóránd